Hund i bilen: Det skal du være opmærksom på

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Forsikring
Tags: , , , ,
hund i bilen dyr kældedyr hunde (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Hvad skal du være opmærksom på, når hunden er i bilen? Skal den spændes fast? Må du efterlade den? Få alle reglerne om dét at have hund i bilen. Så gør du ikke noget ulovligt eller den firbenede ven fortræd. Få svar på alle dine spørgsmål her.

Er du en af de hundeejere, der ikke kan efterlade den logrende ven derhjemme eller på et dyreinternat, når du skal ud af huset? Ingen tvivl om den kærlighed man har til sin hund. Men er du i tvivl om de regler og krav, der gælder, når du tager din hund med i bilen?

Her får du svar på, om du skal fastspænde din hund, om du bør efterlade hunden i bilen og andre regler om det firbenede familiemedlem.

Er det lovpligtigt at have sin hund i bilen spændt fast?

Det er ikke et krav i Danmark, at din hund (eller andre kæledyr) skal være spændt fast i bilen. For hunde betragtes som “gods”, når de er med i bilen på køretur.

For her siger reglerne om din hund i bilen, at ”Personer eller gods må ikke være anbragt på en på sådan måde, så føreren ikke har fuldt udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet” (Færdselsloven, § 82). 

Med andre ord betyder det, at du kan få en bøde, hvis du har hunden på skødet, mens du kører, og den forhindrer dig i at køre bilen sikkert. Eksempelvis hvis du har svært ved at holde på rattet, eller at hunden skærmer for dit udsyn.

Er det lovpligtigt at forsikre sin hund?

I Danmark er det lovpligtigt at have en hundeforsikring med ansvarsdækning, når du ejer en hund. Forsikringen sikrer menneskene omkring jer, samt deres ting og dyr, hvis din hund kommer til at gøre skade på dem eller deres ejendele.

Vær opmærksom på, at en hundeansvarsforsikring ikke dækker, hvis din egen hund kommer til skade eller bliver syg. Her skal du ligesom med bilforsikringer vælge tilkøbsforsikringer. Ønsker du at sikre dig mod ulykke og sygdom, skal du også tegne en hundesygeforsikring.

Hund i bilen (Foto: Canva)
Se hvor varmt det bliver, hvis du efterlader din hund i bilen. (Foto: Canva)

Gælder de samme regler i udlandet?

Skal hunden med på kør-selv-ferie i udlandet, skal du undersøge de regler, der gælder i landene.

I Sverige skal du eksempelvis sørge for, at din hund er godt sikret under kørslen. Derfor skal du have et transportbur eller en sikkerhedssele til din hund. Der er størrelseskrav til buret, og du kan risikere en bøde, hvis du ikke opfylder reglerne. Det gælder i øvrigt også, hvis du bare skal til Bornholm via Sverige.

I Tyskland betragter de hunde som transport af gods. Har du hunden med i bilen, skal du som minimum fastspænde den, så den ikke hopper rundt. Du risikerer en bøde, hvis du ikke overholder disse regler.

Husk pas til din hund i bilen

Skal du til udlandet med din hund, skal du have udstedt et blåt EU-selskabsdyrspas, inden du må tage din hund med over grænsen. Passet er et bevis på, at din hund har fået de nødvendige vaccinationer, behandlinger og tests, som gælder i hele EU.

Alle praktiserende dyrlæger kan udstede et gyldigt selskabsdyrspas, der koster omkring 800-1.000 kr.

Hvorfor skal jeg fastspænde min hund i bilen?

Selvom det ikke er lovpligtigt at fastspænde hunden i Danmark, er der god grund til at gøre det alligevel.

Hvis du eksempelvis laver en meget hård opbremsning, eller du kolliderer frontalt med din bil, vil løse genstande og hunden bevæge sig fremad i bilen med hast. Får du den i nakken, kan det have fatale konsekvenser for både dig og din bedste ven.

Er du stadig ikke overbevist? Her får du tal på, hvor meget din bedste ven cirka vejer ved en frontal kollision.

Det er ikke alene farligt for hunden ikke at være spændt fast i bilen – det udgør også en stor fare for passagererne i bilen og selve bilen.

Sammenlign bilforsikring Du sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Må jeg efterlade min hund i bilen?

Du må gerne efterlade din hund i bilen. I Danmark er der ingen regler om at efterlade hunden i bilen. Dog kan det langt fra anbefales i sommermånederne.

I sommervarmen kan det være livstruende for din hund. Selvom du måske bare skal et smut forbi Netto eller hente ungerne i børnehaven – kan 5 minutter hurtigt blive til 20 og påvirke din hunds velbefindende.

Mange tænker ganske enkelt ikke over, hvor hurtigt det bliver varmt i en bil. Derfor giver vi dig tal på, hvor varmt og farligt det er at efterlade din hund i bilen.

Ikke alene bliver det voldsomt varmt – det går også utroligt hurtigt.

Parkerer du bilen i skyggen kl. 08.30 om morgenen og henter den igen kl. 11.10, vil temperaturen i bilen være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. Til trods for at udetemperaturen kun er steget med 6 °C.

Kilder: Samlino.dk, hundenyheder.dk, Rådet for Sikker Trafik, Færdselsloven og Nrk.no

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *