Hund i bilen: Her er reglerne, du skal vide

|Posted by | Alle opslag
Tags: , , , ,

hund i bilen

Hvis du er den heldige ejer af en hund, er der en række ting du særligt skal være opmærksom på, når du tager den med på køretur. Selvom der ikke er nogen specifikke krav, er der dog stadig nogle generelle bestemmelser, man skal holde sig til. Man kan bl.a. risikere en bøde, hvis man ikke transporterer sin hund i bilen forsvarligt. Derfor giver Samlino.dk dig et overblik herunder.

Er det lovpligtigt at have sin hund spændt fast?

Det simple svar er nej, men der er nogle ting, som du skal være opmærksom på, når det gælder din hund og færdselsloven. For selvom der ikke findes nogen lovkrav om, at hunde skal sidde i transportbur eller være fastspændt i bilen, er det vigtigt, at din hund er anbragt forsvarligt således, at den ikke er til fare for personer eller til gene for føreren. For vidste du, at politiet katagoriserer hunde som gods? I færdselsloven står der følgende:

§ 82. Personer eller gods må ikke være anbragt på en sådan måde, at føreren ikke har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet. Gods skal anbringes således, at den tegngivning, der nævnes i § 32, stk. 2 og 4, eller påbudt lygte eller nummerplade ikke skjules.

Stk. 3. Gods skal være anbragt således, at det ikke kan frembyde fare for personer eller medføre skade på ejendom. Det må endvidere ikke kunne slæbe eller falde af på vejbanen, forårsage forstyrrende støvdannelse eller lignende ulempe, vanskeliggøre færdslen eller volde unødig støj.

Du kan få en bøde hvis…

Politiet vurderer, at du ikke overholder § 82. Eksempelvis hvis hunden sidder uroligt foran på passagersædet eller hopper rundt i bilen og dermed er til gene for din kørsel eller udsyn.

Er det lovpligtigt at forsikre sin hund?

Ja, i Danmark er det lovpligtigt at have en hundeforsikring med ansvarsdækning, når du ejer en hund. Forsikringen sikrer menneskene omkring jer, samt deres ting og dyr, hvis din hund kommer til at gøre skade på dem. Du skal dog være opmærksom på, at en hundeansvarsforsikring ikke dækker, hvis din egen hund kommer til skade. Der skal du ligesom med bilforsikringer vælge tilkøbsforsikringer.

Gælder de samme regler i udlandet?

Nej, har du hunden med på kør-selv ferie i udlandet, så skal du være opmærksom på, at der kan være særlige regler i de enkelte lande. I Sverige skal du eksempelvis sørge for, at din hund er godt sikret under kørslen. Derfor skal du anvende et transportbur eller en sikkerhedssele til din hund. Ligeledes er der også størrelseskrav til buret, og du kan risikere en bøde, hvis du ikke opfylder reglerne. Dette gælder iøvrigt også, hvis du bare skal til Bornholm via Sverige.

Husk pas

Skal du til udlandet med din hund, skal du have udstedt et blåt EU-selskabsdyrpas, inden du må tage din hund med over grænsen. Passet er vigtigt, fordi det er et bevis på, at din hund har fået de nødvendige vaccinationer, behandlinger og tests, som gælder i hele EU. Alle praktiserende dyrlæger kan udstede et gyldigt selskabsdyrpas.

Hvorfor bør jeg fastspænde min hund i bilen?

Selvom vi lige har fastslået, at der i Danmark ikke er nogle regler for, om din hund skal være i et transportbur eller være fastspændt, er det en rigtig god idé at gøre det alligevel. Hvis du eksempelvis laver en meget hård opbremsning, eller du kolliderer frontalt med din bil, vil løse genstande (inklusiv din hund) bevæge sig fremad i bilen med hast. Det betyder, at din ellers uskyldige lille Chihuahua på 2 kilo kan forvandle sig til en 100 kilos tung dræber. Får du den i nakken, kan det have fatale konsekvenser for både dig selv og din bedste ven.

Er du stadig ikke overbevist om, at din hund skal være fastspændt eller sidde i transportbur, så giver vi dig herunder et overblik over, hvor meget din bedste ven ca. vejer ved en frontal kollision.

Ud fra ovenstående tabel er det åbenlyst, at det ikke alene er farligt for hunden ikke at være spændt fast i bilen – det udgør også en stor fare for både passagererne i bilen og selve bilen. Både Rådet for Sikker Trafik og FDM anbefaler, at hunden er placeret i et transportbur eller i en sele – også selvom det ikke er lovpligtigt.

Må jeg efterlade min hund i bilen?

Ja, for loven foreskriver ikke, at du ikke må efterlade din hund i bilen. Men i sommerperioden kan det bestemt ikke anbefales!

Vi elsker vores bedste ven, og heldigvis ved de fleste godt, at man aldrig skal efterlade sin hund i bilen, når det er varmt udenfor, men ind imellem kan der desværre spottes en hund i en parkeret bil. Og i sommervarmen kan det være livstruende. Selvom du måske bare hurtigt skal i Føtex efter grillpølser eller hente dit barn i børnehaven, kan 5 minutter hurtigt blive til 20.

Det er formentlig de færreste, der ønsker at gøre deres hund fortræd med vilje, men mange tænker ganske enkelt ikke over, hvor hurtigt det bliver varmt i en bil. Nedenfor giver vi dig et overblik over, hvor varmt og farligt det er at efterlade din hund i bilen.

Ikke alene bliver det voldsomt varmt – det går også utroligt hurtigt. Tænk bare på, hvor ubehageligt det kan være at sætte sig ind i en varm bil, hvorefter vinduerne hurtigt bliver rullet ned, og bilens aircondition bliver skruet max op. Forestil dig så, hvordan din hund i bilen har det.

Parkeres bilen i skyggen kl. 08.30 om morgenen og hentes igen kl. 11.10, vil temperaturen i bilen være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. Til trods for at udetemperaturen kun er steget med 6 °C. Hvis din hund omkommer af hedeslag i din bil, er det en overtrædelse af dyreværnsloven, hvilket kan medføre bødestraf.

Ser du derimod en hund alene i en bil, skal du straks ringe til politiet, så de kan tage hånd om sagen. Er tilfældet meget akut, må du gerne slå ruden ind. Du skal dog kunne bevise, at hunden var i livsfare, og at du handlede i nødret. Ellers kan du risikere at få en bøde. Sørg derfor altid for, at der er vidner omkring dig, inden du slår ruden ind.

Andreas Pedersen

Om Andreas Pedersen

22-årige Andreas K. B. Pedersen sidder med Samlino.dks markedsføring og interesserer sig meget for forbrugertendenser samt digitalisering, som han studerer nærmere på Handelshøjskolen i København ved siden af sit arbejde hos Samlino.dk. Stil ham et spørgsmål i kommentarsporet herunder!

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *