Hund i bilen: Det skal du være opmærksom på

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Forsikring
hund i bilen samlino
Samlino.dk gør dig klar til sommerferien, når du skal ud i det danske land eller helt til udlandet med hunden omme på bagsædet. Vi giver dig alle reglerne om det at have hund i bilen, så du ikke gør noget ulovligt.

Du er en af de hundeejere, der ikke kan efterlade din lille vovse derhjemme eller på et dyreinternat. Derfor skal den ind på bagsædet eller om i bagagerummet og med på sommerferie. Men er du opmærksom og klar over de særlige regler, krav og specielle lovgivninger, der gælder, når du tager din hund med på sommerferie? Hvad skal du være gøre med din hund i bilen, så du ikke kommer til at modtage en bøde? Bare rolig, Samlino.dk kommer her med et overblik til dig, der har hund i bilen henover sommeren.

Mangler du en billig bilforsikring? Sammenlign i dag og spar mange penge

Er det lovpligtigt at have sin hund i bilen spændt fast?

Det simple svar er nej, men der er nogle ting, som du skal være opmærksom på, når det gælder din hund og færdselsloven. For selvom der ikke findes nogen lovkrav om, at hunde skal sidde i transportbur eller være fastspændt i bilen, er det vigtigt, at din hund er anbragt forsvarligt således, at den ikke er til fare for personer eller til gene for føreren. For vidste du, at politiet kategoriserer hunde som gods? I færdselsloven står der følgende:

§ 82. Personer eller gods må ikke være anbragt på en sådan måde, at føreren ikke har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet. Gods skal anbringes således, at den tegngivning, der nævnes i § 32, stk. 2 og 4, eller påbudt lygte eller nummerplade ikke skjules.

Stk. 3. Gods skal være anbragt således, at det ikke kan frembyde fare for personer eller medføre skade på ejendom. Det må endvidere ikke kunne slæbe eller falde af på vejbanen, forårsage forstyrrende støvdannelse eller lignende ulempe, vanskeliggøre færdslen eller volde unødig støj.

Du kan få en bøde hvis…

Politiet vurderer, at du ikke overholder Færdselslovens § 82, hvis du eksempelvis har en hund i bilen, der sidder uroligt foran på passagersædet eller hopper rundt i bilen og dermed er til gene for førerens kørsel og skærmer for udsynet.

Er det lovpligtigt at forsikre sin hund?

Ja, det er lovpligtigt i Danmark at have en hundeforsikring med ansvarsdækning, når du ejer en hund. Forsikringen sikrer menneskene omkring jer, samt deres ting og dyr, hvis din hund kommer til at gøre skade på dem eller deres ejendele. Du skal være opmærksom på, at en hundeansvarsforsikring ikke dækker, hvis din egen hund kommer til skade. Der skal du ligesom med bilforsikringer vælge tilkøbsforsikringer – såsom kaskoforsikring og vejhjælp.

Gælder de samme regler i udlandet?

Nej, har du hunden med på kør-selv-ferie i udlandet, så skal du være opmærksom på, at der kan være særlige regler i de enkelte lande. 

I Sverige skal du eksempelvis sørge for, at din hund er godt sikret under kørslen. Derfor skal du anvende et transportbur eller en sikkerhedssele til din hund. Ligeledes er der også størrelseskrav til buret, og du kan risikere en bøde, hvis du ikke opfylder reglerne. Dette gælder i øvrigt også, hvis du bare skal til Bornholm via Sverige.

I Tyskland betragter de både hunde og katte som transport af gods, og derfor kræver de, at din hund i bilen som minimum er spændt fast, så den ikke hopper rundt. Du risikerer en bøde, hvis du ikke overholder disse regler.

Skal du på kør-selv-ferie i sommerferien? Så bliv klar til turen ved at læse vores guide her.

Husk pas til din hund i bilen

Skal du til udlandet med din hund, skal du have udstedt et blåt EU-selskabsdyrpas, inden du må tage din hund med over grænsen. Passet er vigtigt, fordi det er et bevis på, at din hund har fået de nødvendige vaccinationer, behandlinger og tests, som gælder i hele EU. Alle praktiserende dyrlæger kan udstede et gyldigt selskabsdyrpas, der koster omkring 800-1.000 kroner.

Hvorfor bør jeg fastspænde min hund i bilen?

Som tidligere nævnt er der i Danmark ikke er nogle regler for, om din hund skal være i et transportbur eller være fastspændt, er det en rigtig god idé at gøre det alligevel. Hvis du eksempelvis laver en meget hård opbremsning, eller du kolliderer frontalt med din bil, vil løse genstande og din hund bevæge sig fremad i bilen med hast. Får du den i nakken, kan det have fatale konsekvenser for både dig selv og din bedste ven.

Er du stadig ikke overbevist om, at din hund skal være fastspændt eller sidde i transportbur, så giver vi dig herunder et overblik over, hvor meget din bedste ven cirka vejer ved en frontal kollision.

Ud fra ovenstående tabel er det åbenlyst, at det ikke alene er farligt for hunden ikke at være spændt fast i bilen – det udgør også en stor fare for både passagererne i bilen og selve bilen. Både Rådet for Sikker Trafik og FDM anbefaler, at hunden er placeret i et transportbur eller i en sele – også selvom det ikke er lovpligtigt.

Må jeg efterlade min hund i bilen?

Ja, du må gerne efterlade din hund i bilen. Den danske lovgivning foreskriver ikke, at du ikke må efterlade din hund i bilen. Men i sommerperioden kan det bestemt ikke anbefales!

Du elsker din hund, og heldigvis ved du formentlig godt, at du aldrig skal efterlade din hund i bilen, når det er varmt udenfor, men ind imellem kan der desværre spottes en hund i en parkeret bil. Og i sommervarmen kan det være livstruende. Selvom du måske bare hurtigt skal i Netto eller hente dit barn i børnehaven – kan 5 minutter hurtigt blive til 20 og påvirke din hunds velbefindende.

Det er formentlig de færreste, der ønsker at gøre deres hund fortræd med vilje, men mange tænker ganske enkelt ikke over, hvor hurtigt det bliver varmt i en bil. Nedenfor giver vi dig et overblik over, hvor varmt og farligt det er at efterlade din hund i bilen.

Ikke alene bliver det voldsomt varmt – det går også utroligt hurtigt. Tænk bare på, hvor ubehageligt det kan være at sætte sig ind i en varm bil, hvorefter vinduerne hurtigt bliver rullet ned, og bilens aircondition bliver skruet max op. Forestil dig, hvordan din hund i bilen har det.

Parkerer du bilen i skyggen kl. 08.30 om morgenen og hentes igen kl. 11.10, vil temperaturen i bilen være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. Til trods for at udetemperaturen kun er steget med 6 °C. Hvis din hund omkommer af hedeslag i din bil, er det en overtrædelse af Dyrevelfærdsloven, hvilket kan medføre bøde eller fængselsstraf.

I følge Dyrevelfærdsloven §58 stk. 1 og stk. 2, så vil ejeren af hunden modtage en bøde på 2.000 kroner første gang, det sker. Hvis personen lader sin hund sidde i en bil anden gang og den også dør, så får personen en bøde på 6.000 kroner.

Ser du derimod en hund alene i en bil, skal du straks ringe til politiet på 112 eller 114, så de kan tage hånd om sagen. Er tilfældet meget akut, må du gerne slå ruden ind. Du skal dog kunne bevise, at hunden var i livsfare, og at du handlede i nødret. Ellers kan du risikere at få en bøde. Sørg derfor altid for, at der er vidner omkring dig, inden du slår ruden ind.

Kilder: Samlino.dk, Dyreværnsloven og Færdselsloven

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comment

Hvad tænker du?

Your email address will not be published.