Menu

Laan

Hvad er rente?

Af Oliver Frost | Senest opdateret 24. June 2020 | Læsetid: 9 minutter

renteHvis du vil tage et lån, er det  meget vigtigt at du ved hvad rente er for noget. Det vil du lære alt om i denne artikel.

Find det billigste lån med én ansøgning Få op til 7 lånetilbud med kun én ansøgning. Vælg herefter den billigste.

Hvad er rente?

Renten er en udregnet procent gebyr eller indtægt, som er knyttet til indlån og udlån af penge. Det vil sige, at renten er det gebyr, som ud over det lånte beløb skal tilbagebetales til kreditoren (banken). Samtidig er renten også det udbytte, som du får ved at have penge stående i banken.

Hvordan udregnes rentens beløb?

Normalt udregnes renten som en procentsats pr. år. Hvis du eksempelvis har en hovedstol på 100 kroner, som har en rente på 10 %. I dette tilfælde vil renten forårsage at din låner bliver på 110 kroner efter ét år.

Hvis du har med nogle lidt større tal at gøre, kan en formel være behjælpelig, for at finde renten. Du kan bruge disse formler:

Hovedstol*(1+rente) = Hovedstolen efter én termin med rente

Hovedstol*rente = rente der bliver tilskrevet efter én termin

Hvilke typer af renter findes der?

Der findes to forskellige renter, hvor af den ene kaldes en variabel rente og den anden en fast rente.

En variabel rente, bevæger sig op og ned på baggrund af markedsrenten. Markedsrenten fastsættes løbende af National Banken, som en del af deres pengepolitik. Den afspejler udbud og efterspørgsel på markedet. Dette betyder at National Banken finder ud af, hvilken rente de danske banker er villige til at låne deres penge ud til, og hvad forbrugerene er villige til at betale i rente for at oprette et lån. På baggrund af dette bliver markedsrenten fastsat.

Der bliver naturligvis også kigget på andre faktorer af Nationalbanken, eftersom de ved at ændre markedsrenten har en stor indflydelse på den danske økonomi. Alt dette betyder at den variable- og markedsrenten ofte stiger og falder. Et lån med en variabel rente kaldes i nogle sammenhænge tilpasningslån, da renten tilpasses løbende.

Modsat en variabel rente findes der en fast rente. Her bliver renten fastsat fra lånets start dato. Herefter skal du tilbagebetale lånet med en fast månedlig ydelse. Dette betyder, at rentegebyrer på lånet hverken kan stige eller falde. På den måde kan du nemmere danne dig et overblik over dine månedlige udgifter. Dog skal du være opmærksom på, at den faste rente ofte ligger over markedsrenten på lånets start dato.

Er du i tvivl om hvilken rente som er bedst til dig, kan du nedenfor se fordele og ulemper ved de to typer.

Læs også: Hvad er ÅOP?

Fordele og ulemper ved variabel og fast rente
Samlino.dk Logo lille Fordele   Ulemper
Variabel Rente
  • Den kan falde under dit lån.
  • Den er ofte fastsat lavere end en fast rente ved lånets start dato.
  • Den kan stige under dit lån.
  • Du kan bekymre dig for meget, om renten stiger eller falder.
Fast Rente
  • Den kan ikke stige under dit låns løbetid.
  • Du skal ikke bekymre dig, om renten stiger eller falder.
  • Den er ofte fastsat højere end markedsrenten ved lånets startdato.
  • Markedsrenten kan falde, og så vil du betale endnu mere, end du ville med en variabel rente.

Fordele med en variabel rente er, at rentesatsen kan falde, hvilket betyder at du skal betale mindre i rentegebyrer. På den måde har du flere penge til dig selv. Du kan så selv vælge om du vil bruge dem på dig selv eller betale mere af et eventuelt lån. En anden fordel er, at prisen ofte er lavere end en fast rente fra lånets startdato.

Du starter derfor ud med at betale en lavere rentesats, hvilket kan ende med at spare dig mange penge. Dog er der også ulemper ved en variabel rente, nemlig at rentesatsen på lånet kan stige undervejs. Af den grund kan du risikere, at betale mere hver måned, end hvad du havde planlagt. Det er derfor vigtigt at overveje de risici som følger med et lån med en variabel rente.

Med en fast rente er der naturligvis også nogle fordele og ulemper. Nogle af fordelene er, at rentesatsen ikke kan stige under dit lån. Du skal derfor ikke være bekymret over, om lånet stiger, og du kan ud fra dette planlægge din tilbagebetaling med en fast månedlig ydelse. Så hvis ikke du tør risikere, at rentesatsen stiger er en fast rente et godt valg. Derudover kan et lån med en fast rente være en god idé, hvis eksempelvis en stigning i rentesatsen til 5% betyder, at du ikke har råd til at betale dine leveomkostninger.

Vigtigst af alt er, at du tænker over de forskellige fordele og ulemper, før du tager et lån. Du skal også være opmærksom på, at nogle låneudbydere tilbyder både en variabel- og fast rente, det gør Danske Bank og Nordea eksempelvis.

Hvorfor får jeg ikke den samme rente som andre?

Hvis du på et tidspunkt skal oprette et lån, kan du måske komme ud for at to forskellige banker tilbyder hver sin renteprocent, selvom de begge tilbyder en variabel rente. Du kan også opleve at en bekendt, bliver tilbudt en lavere renteprocent hos samme bank.

Dette skyldes at bankens rentesats kan variere fra person til person, da de laver en kreditvurdering på alle personer, som ønsker at optage et lån. Her er der selvfølgelig mange faktorer som påvirker din kreditvurdering. Nedenunder vil de 5 vigtigste faktorer blive gennemgået.

Hvis du vil undgå at blive snydt, når du ansøger om lån, har vi hos Samlino.dk en løsning til dig. Vi har sammenligningstjeneste til lån, så du kan finde den billigste låneudbyder til netop dit lån. Du kan finde det billigste lån her:

Find det billigste lån med én ansøgning Få op til 7 lånetilbud med kun én ansøgning. Vælg herefter den billigste.

Faktorer der påvirker din kreditvurdering

1 Din indkomst

Denne faktor har stor betydning for din kreditvurdering, da det giver banken en indikation om, hvordan din privat økonomi er. Generelt betyder en højere løn, at renteprocenten er lavere, fordi bankens risiko for, at du ikke betaler dem tilbage, er lavere.

Hvis du har en meget indkomst, kan du også opleve at blive afvist på lån.

2 Dine faste udgifter

Den næste faktor er faste udgifter. Når du skal låne penge skal du fremvise dine faste udgifter, så banken kan se, om du bruger flere penge end du tjener. De faste udgifter er et område, hvor du kan spare mange penge hver måned.

Du kan finde ud af, hvor du betaler for meget ved at sammenligne eksempelvis din bilforsikring, dit mobilabonnement og dit bredbånd med de andre tilbud på markedet. Det kan du gøre lige her på Samlino.dk.

3 Dit rådighedsbeløb

Som tredje punkt er det månedlige rådighedsbeløb en faktor, der kan påvirke din kreditvurdering. Dette beløb udregnes ved at trække dine faste udgifter fra din indkomst. Med et højere rådighedsbeløb følger også en lavere renteprocent.

Dette skyldes, at du ved et større rådighedsbeløb har flere penge, som du kan bruge til at tilbagebetale dit lån med. Derfor tager banken ikke en ligeså stor risiko ved at låne dig penge, og tilbyder derfor en lavere rentesats. Normalt vil banker gerne se et budget, hvor dit rådighedsbeløb er udregnet. Hvis dette beløb bliver påvirket alt for meget ved et eventuelt lån, vil det have en negativ effekt på din kreditvurdering.

4/5 Din alder og uddannelsesniveau

De to sidste faktorer er alder og uddannelsesniveau. Generelt er renteprocenten højere jo yngre du er, eftersom du som ung ofte ikke har samme lønforhold. Derudover viser statistikker at unge er dårligere til at tilbagebetale lån.

Det samme er gældende i forhold til uddannelsesniveau, eftersom du med en god uddannelse har mulighed for at få et godt job og du har samtidig også bedre mulighed for at finde et job hurtigt, hvis du skulle blive arbejdsløs.

Dette er kun nogle af grundene til at renteprocenten varierer fra person til person. Du kan se de resterende 19 faktorer her, så kan du blive opmærksom på, hvordan du kan forbedre dine chancer for at optage et billigt lån.

Få et godt tilbud

Hvis du ønsker at få en god rentesats på dit næste lån, kan du med fordel sammenligne alle banklån for at se, hvad de forskellige banker kan tilbyde dig.

Find det billigste lån Få op til 7 lånetilbud med kun én ansøgning. Vælg herefter den billigste.

Leder du efter Lån?

Med det rigtige lån kan du spare mange penge