10 sparetips til at køre længere på literen

|Posted by | Bilforsikring, Billån, Sparetips
Tags: , , , , , , ,
(Foto: Canva)

For mange er dét at spare penge på strøm og gå efter de gule mærker blevet en del af hverdagen. Men også i bilen er der store besparelser at hente. Vejdirektoratet har sat fokus på sparetips til danskerne, der kan udskyde din næste tur på tankstationen. Få sparetips og råd til at spare penge på vejen her.

Selvom flåden af elbiler hele tiden bliver større i Danmark, er benzin- og dieselbiler stadig de biler, der fylder størstedelen af de danske veje. Når elbilisten tænker på batterirækkevidde, er det for benzin- og dieselbilisten ofte brændstofprisen, der måske giver panderynker. Men vidste du, at du højst sandsyndligt brænder unødige hundredkronesedler af på vejen ved eksempelvis at køre med for lidt luft i dækkene?

Energikrise og inflation truer, og vi får lyst og bliver opfordret til at spare penge i hverdagen. Derfor har Vejdirektoratet lavet en kampagne ved navn ”Spar penge på vejen”. Den indeholder 10 konkrete sparetips til privatbilisterne.

Og dem får du lige her!

10 sparetips til at køre længere på literen

Du kan spare penge på at lave små ændringer i dine vaner, bilens udstyr og endda den måde, du kører bil på. For i sidste ende handler det om at køre længst på literen. Har du derimod en elbil, kan du ligeledes justere i din kørsel og dine ladevaner, så en opladning rækker længere.

Det gavner ikke kun din privatøkonomi, når du sparer på energi og brændstof på vejen, men særdeles også din CO2 udledning. Og det er jo en vaskeægte win-win situation – godt for dig og klimaet!

Tryk på de 10 sparetips, og bliv klogere på, hvordan du kan spare penge på vejen og i bilen.
Psst, nederst får du også et bonustip, så du kan spare penge på din bilforsikring!


Bremser og accelererer du hyppigt, kan det koste dig 2.800 kr. om året.

Du kan spare op mod 15 procent af brændstofforbruget ved jævn kørsel uden hyppige, pludselige opbremsninger og efterfølgende acceleration. Det lyder måske ikke af meget, men med en 15 procents besparelse kan du med dagens benzinpriser spare op mod 200 kr. pr. 1.000 km.

Så vær god til at læse trafikken og hold en jævn hastighed, hvis du gerne vil spare penge på benzin eller diesel og køre længere på literen – det gælder også elbiler!


Kører du i for lavt gear, kan det koste dig over 3.800 kr. om året.

Kører du i lavt gear, koster det dig ekstra brændstof, da motoren bruger mere ved høje omdrejninger.

Eksempelvis koster et gear for lavt cirka 20 procent mere i benzin eller diesel, hvor to gear for lavt koster cirka 35 procent ekstra brændstof. Helt konkret, så kan det koste dig op til 250 kr. ekstra pr. 1.000 km, hvis du kører i et for lavt gear, end hvis du kører i det korrekte gear.

Det er mest økonomisk, når du kører i så højt et gear som muligt – uden at sejtrække motoren.


Kører du 130 frem for 110 på motorvejen, kan det koste dig 250 kr. ekstra pr. 1000 km.

Din største fjende på landevejen og motorvejen er vindmodstanden. For dit brændstofforbrug er nogenlunde konstant fra 60 km/t og til 100 km/t. Herefter stiger brændstofforbruget med cirka 1 procent pr. km/t, som hastigheden forøges med.

Du opnår altså en besparelse på brændstofforbruget på cirka 20 procent, hvis du sænker farten fra 130 km/t til 110 km/t. Hermed sparer du cirka 250 kr. pr. 1.000 km. ud fra dagens benzinpriser!

Du sparer også penge, hvis du har en elbil. Her opnår du en besparelse på cirka 100 kr. pr. 1.000 kørte km., hvis du sænker farten på motorvejen.


Fuld knald på aircondition og sædevarme i bilen kan koste dig 2.800 kr. om året.

Tænder du op for aircondition og klimaanlæg, sædevarme og el-tråde i ruder og spejle, har vi dårlige nyheder. For det er en ganske dyr fornøjelse.

For har du det hele tændt, bruger du op mod 15 procent mere benzin eller diesel – hvilket er svarende til 200 kr. ekstra pr. 1.000 kørte km.

Vælger du at klare bilturen uden at tænde op for strømmen, sparer du op mod 2.800 kr. om året.


Holder du i tomgang 15 minutter om dagen, kan det koste 1.000 kr. om året.

Holder du stille i bilen, bruger du mellem en halv og en hel liter benzin i timen. Holder du i tomgang i 15 minutter om dagen, vil det på et år løbe op i 55 liter brændstof, hvis du bruger bilen 220 dage om året.

Slukker du bilen i stedet, er det både godt for din økonomi og klimaet. For du vil cirka spare 1.000 kr. om året. Når bilen er i tomgang, forurener den også mere, end når den er i fart – netop fordi motoren er bygget til at forbrænde optimalt under kørsel.


For lidt luft i bildækkene kan koste dig 1.900 kr. om året.

Rullemodstanden øges, når dit dæktryk er for lavt. Det vil sige, at med 1 bar for lavt dæktryk bruger du op mod 10 procent mere benzin – og du slider på dækket.

Et lavt dæktryk på bilen koster dig omkring 120 kr. pr. 1.000 km. Ser vi på en gennemsnitlig bil, som årligt kører 15.700 km., vil det koste cirka 1.900 kr. ekstra om året at køre med et lavt dæktryk.

Har du en elbil og kører på el, er det også vigtigt, at dækkene har det rigtige dæktryk – så rullemodstanden er så lav som mulig.


Sidder hjulene lidt skævt, koster det hurtigt 750 kr. om året.

Sidder hjulene skævt i forhold til hinanden eller bilen, slider det hurtigere på dækkene og koster mere brændstof. Ved 1 grads ændring af hjulets slipvinkel forøges bilens rullemodstand op mod 25 procent, hvormed forbruget af benzin eller diesel øges.

Sidder sporingen korrekt, kan du dermed opnå en årlig reduktion i brændstofforbruget på cirka 4 procent. Derfor kan du spare op mod 750 kr. om året i benzin, hvis du kører med korrekt sporing.

Desuden sparer du også på udgifterne til dæk, da de slides mindre og derfor skal udskiftes oftere.

Har du en elbil, har hjulenes sporing ligeledes betydning for dit strømforbrug.


Spar 50 % på brændstof ved at dele bilturen.

Omkring 90 procent af pendlerture sker i dag med kun én person i bilen. Overflytter vi 10 procent af turene til en bil, der i forvejen kører samme tur, svarer det til, at 9 procent af den samlede kørsel fjernes.

For den enkelte person betyder det en reduktion i forbruget af benzin på 50 procent – hvis I vælger at køre to sammen i én bil og deles om udgifterne til brændstof.

For en gennemsnitsbilist svarer det til, at du sparer omkring 600 kr. pr. 1.000 km, du kører.

Ingen tvivl om, at bilturen bliver en tand hyggeligere, samtidig med at du sparer en god sum penge!


Hop på cyklen tre gange om ugen og spar 3.600 kr. om året.

Bilture på under 10 kilometer udgør cirka 10 procent af alle ture – og kan oftes tages på cykel eller en kort gåtur.

Tager du cyklen tre gange om ugen frem og tilbage til Netto, som ligger under 10 kilometer væk, kan du spare op mod 300 kr. om måneden i benzin eller diesel.


Oplader du elbilen, når strømmen er billigst, kan du spare over 1.200 kr. om året.

Priserne på el er billigst om natten. Det hænger sammen med, at efterspørgslen på el her er lav, og der derfor ofte er et overskud af el på markedet.

Holder du øje med strømprisen og udelukkende oplader din elbil om natten, eller når prisen på el er billig, kan du i gennemsnit spare over 100 kr. pr. måned.

I dagtimerne kan prisen på strøm også være lav. Her er det ofte vedvarende energi, energi produceret på solceller eller vindmøller, der giver billig strøm.


Spar penge på din bilforsikring

Når du har de rette, gode råd ved hånden, er det faktisk slet ikke svært at spare penge, når du kører bil.
Og her på Samlino.dk er vi ellevilde med at dele ud af gratis sparetips. Derfor får du et bonustip her, så du også kan spare penge på din bilforsikring.

Prisen på din bilforsikring afhænger til en stor grad af din bil - eksempelvis motorstørrelsen, sikkerheden og alderen på bilen. Ved at skifte din gamle benzinsluger ud med en ny økonomisk bil, sparer du altså ikke kun på brændstofforbruget, men også på bilforsikringen.

Generelt bliver nye biler produceret med bedre sikkerhed, og skader vil derfor være nemmere og billigere at reparere. Så om end du gerne vil købe en mere øknomisk bil eller skifte din bilforsikring til en billigere, så har vi svaret til dig her og i dag.

Du kan nemlig indhente forsikringspriser på Samlino.dk nemt og gratis - Heriblandt din kaskoforsikring, ansvarsforsikring til bilen og bilforsikring til unge.

Kilde: Vejdirektoratet

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3.3 / 5. Antal bedømmelser 4

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *