Hvor meget må en bil trække?

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring
Tags: ,
Der er skrappe regler for, hvor meget din bil må trække. (Foto: Canva).

Hvor mange murbrokker er det nu, du må smide på traileren? Hvis du synes, det kan være en smule forvirrende at forstå, hvor meget din bil må trække, er du ikke alene.

Det kan nemlig godt være lidt vanskeligt finde ud af, hvor meget læs du må have med, hvad enten du bevæger dig ned gennem Europa med campingvogn eller blot med resterne fra det gamle badeværelse på vej til renovationspladsen. Men det er vigtigt for sikkerheden på vejene, at du har styr på vægtfordelingen bag bilen.

Vi giver dig her en kort guide, så du ved, hvor meget din bil må trække.

Hvor meget må en bil trække med et kategori B-kørekort?

Du må fylde traileren med max. 750 kg. (Foto: Canva)

Langt de fleste bilister kører med kategori B-kørekort, og det betyder, at du har tilladelse til at køre med en totalvægt på maksimum 3.500 kg. Derudover må du køre med en anhænger med en totalvægt på maksimalt 750 kg – det er dog betinget af, at din bil er godkendt til at trække det.

Hvor meget din bil må trække fremgår af bilens registreringsattest. Under punktet ”påhængskøretøjets største tilladte totalvægt m/bremser eller u/bremser” kan du se, hvad den maksimale vægt inklusiv gods må være.

Vær opmærksom på, at du aldrig må trække mere, end det din bil er godkendt til.

Husk at du hos Samlino altid kan sammenligne din bilforsikring, Tesla forsikring og kaskoforsikring.

Eksempel

Forestil dig, at din bil har en maksimal tilladt totalvægt på 2.300 kg, og du ønsker at koble en trailer på, som har en tilladt totalvægt på 1.400 kg. Når traileren har en totalvægt, der overstiger 750 kg, skal du sikre dig, at summen af bilens og trailerens tilladte totalvægt ikke overskrider grænsen på 3.500 kg.

I dette tilfælde vil den samlede tilladte totalvægt være 3.700 kg, hvilket ligger over grænsen på 3.500 kg. Det betyder, at det ikke er tilladt at køre med denne kombination, hvis du kun har et kategori B-kørekort.

Det er tilladt at trække en trailer, hvis tilladte totalvægt overstiger bilens trækkapacitet, så længe den faktiske belastning af traileren ikke overskrider, hvad bilen er godkendt til at trække.

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Hvis din bil fx har en trækkeevne på 1.000 kg, og du benytter en trailer, der har en tilladt totalvægt på 1.100 kg, men en egenvægt på 800 kg, så er det afgørende, at du ikke laster traileren med mere end 200 kg for at sikre, at den samlede vægt ikke overstiger 1.000 kg

Ønsker du at køre med læs, der overstiger grænsen på 3.500 kg, kan du erhverve dig et B/E trailerkørekort. Med dét har du ret til at køre med et vogntog med en samlet totalvægt på op til 7.000 kg.

Siden 2013 har du også kunnet udvide B-kørekortet med et B+-kørekort, som betyder, at du må køre med et vogntog med en totalvægt op til 4250 kg., uafhængigt af om anhængerens totalvægt overstiger 750 kg.

Hvor meget må en bil trække med campingvogn? 

Der gælder samme regler, selvom du har en Campingvogn bag bilen. Har du et kategori B-kørekort, må den tilladte samlede vægt for campingvogn og bil ikke overstige en totalvægt på 3.500 kg.

Hvor meget din bil må trække fremgår af bilens registreringsattest. Hvis der fx er angivet, at det maksimale påhæng er 1.600 kg, vil der under ”påhængskøretøjets største tilladte totalvægt m/bremser” stå 1.600 kg.”

Den max. tilladte vægt for bil og campingvogn er 3.500 kg. (Foto: Canva).

Det betyder dog ikke, at din campingvogn ikke må veje mere end 1.600 kg. På Campingvognens registreringsattest kan du se dens tilladte totalvægt. Hvis campingvognen ikke vejer mere end bilens tilladte totalvægt, må du gerne hægte den på.

Eksempel

Har campingvognen en tilladt totalvægt på 2.000 kg, og din bil har en tilladt totalvægt på 1000 kg., må du gerne hægte campingvognen på bilen, så længe den maksimalt vejer 1.000 kg.

Du skal som bilist i øvrigt sikre dig, at bilen og campingvognens faktiske vægt ikke overstiger vogntogsvægten. Med andre ord, kan bilisten ikke udnytte totalvægten på bil og campingvogn på samme tid, men i stedet vælge hvor vægten bedst kan udnyttes.

Den tilladte vogntogsvægt kan findes på bilens registreringsattest. Du bør altså være opmærksom på denne vægt, fordi vogntogsvægten for visse biler kan være mindre end summen af bilens totalvægt og den maksimalt tilladte vægt for påhæng.

Ifølge FDM er der set flere eksempler blandt bilejere, som i anskaffer sig en campingvogn, og tror, at de kører med lovligt påhæng, fordi bilens maksimale tilladte totalvægt passer med campingvognens totalvægt. Men er bilens vogntogsvægt lavere end bilens største tilladte totalvægt sammen med campingvognens totalvægt, er kombinationen ikke lovlig.

Kan jeg få bøde ved at køre med overlæs?

Ja, du får en bøde, hvis du kører med overlæs. Bødens størrelse bestemmes ifølge Rådet for Sikker Trafik af procentdelen af overvægten. For hver procent overvægt koster det 75 kr., men bøden vil altid være på mindst 1.000 kr.

Hvis politiet vurderer, at dit overlæs udgør en risiko for trafiksikkerheden, kan du endda risikere at få en betinget frakendelse af dit kørekort.


Egenvægten står på registreringsattesten og er den vægt, som bilen vejer uden passagerer, last eller eventuelle ekstra tilbehør. Det er så at sige standardvægten fra fabrikken.


Den tilladte totalvægt er bilens maksimale tilladte vægt med trailer ifølge registreringsattesten.


Den faktiske vægt/totalvægt henviser til den faktiske vægt af både bilen og traileren, som de ville veje, hvis du fik mål deres samlede vægt på en bilvægt.


Vogntogsvægten er den maksimale tilladte samlede vægt, som bilen er godkendt til for både bil og påhængskøretøj sammenkoblet inklusive passagerer, bagage og last.


Køreklar vægt er vægten af bilen inkl. fører og brændstof, og vil derfor typisk være højere end egenvægten. Den køreklare vægt fremgår af bilens registreringsattest

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om T. Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *