Kend de fem typiske digitale svindeltyper

|Posted by | Alle opslag, Kreditkort, Tips og tricks
Tags: ,
Undgå at blive svindel online
Hvis du kender de typiske svindeltyper, kan du undgå at falde i fælden. (Foto: Canva)

Online svindlere har de senere år finpudset deres metoder og bliver stadig mere sofistikerede. Hvis du vil undgå faldgruberne, kan det være en fordel at kende til de typiske svindelmetoder. Læs med her, så ved du, om dine alarmklokker bør ringe, næste gang du ser et godt tilbud på nettet.

Der findes mange metoder, som it-kriminelle forsøger at bruge for at lokke penge ud af forbrugerne på. Men man er som udgangspunkt godt dækket ind, hvis man kender de fem typiske typer for online svindel.

1. Svindel ved online shopping

Ved denne type svindel kan du risikere at blive snydt under et køb på en webshop. Svindlen består som regel i, at der oprettes falske hjemmesider, der sælger kopivarer af ægte produkter – eller også sendes varen slet ikke til dig, efter du har betalt.

Ser du et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er det ofte, fordi det er tilfældet. Du bør altid tjekke virksomhedens anmeldelser på Google eller fx anmelderhjemmesiden Trustpilot. Se efter e-mærke-certificering og betal altid med betalingskort.

2. Phishing og relaterede metoder

Denne svindeltype har forskellige navne og varierer efter metode. De kaldes ofte ‘spoofing’, ‘phishing’, ‘vishing’ og ‘smishing’. På trods af de lidt sære begreber er disse digitale svindeltyper faktisk meget hyppige metoder for at narre penge og informationer fra godtroende mennesker.

Overordnet set involverer de her svindeltyper forsøg på at franarre dig personlige oplysninger, koder, kreditkortoplysninger og andre informationer ved at foregive sig at repræsentere noget ægte. Det kan være officielle og pålidelige institutioner så som Politiet, Skat, MitID, din bank el.lign. Målet er her, at du skal klikke eller videreføre dig ind på skadelige sider via i e-mail, sms, telefonopkald el.lign.

3. Inversteringssvindel

Investeringssvindel foregår ofte ved, at svindlere uventet forsøger at friste dig med ‘attraktive’ investeringsmuligheder. Det kan fx være i aktier, obligationer, grøn energi eller digitale aktiver, men i sidste ende investeres dine penge ikke som lovet.

De benytter sig hyppigt af annoncer på sociale platforme for at forføre med løfter om velstand og sikrede afkast.

Du bør altid at være på vagt overfor sådanne henvendelser og undgå at overføre penge gennem telefon eller e-mail.

4. Falske profiler og kærlighedssvindel

Falske profiler bliver oprettet for at imitere andre mennesker.

Ved kærlighedssvindel foregiver svindleren at lede efter et kærlighedsforhold, typisk via online datingtjenester, sociale medier eller e-mails. Som relationen skrider frem og en tillidsfuld forbindelse etableres mellem de to parter, kan svindleren starte med at bede om fx personlige billeder, penge, gaver eller følsomme data og passwords.

Man vil ofte møde en modstand mod at mødes ansigt til ansigt. Der vil ofte være forspørgsler om økonomisk hjælp med forskellige begrundelser. Du vil også ofte kunne mærke en hurtig udvikling i relationens intensitet, hvor svindleren vil komme med mange komplimenter eller opfordringer til at udveksle tanker og historier.

Med tiden vil svindleren forsøge at presse sit offer og danne grundlag for at anmode om endnu flere økonomiske donationer eller gaver.

5. Samhandelsvindel

Samhandelssvindel foregår ved handel mellem private via forskellige online handelsplatforme, fx via DBA eller Facebook Marketplace. Her vil man typisk se, at en sælger har sat en eller flere varer til salg via online salgsplatforme. Når der så blev indgået en aftale med en køber, modtoger sælger din betaling, men sender aldrig den lovede vare afsted. 

For at undgå at blive udsat for samhandelssvindel bør du:

  • møde sælger fysisk – på den måde kan du sikre dig, at du får den vare, du betaler for. 
  • stoppe handlen, hvis det lyder for godt til at være sandt, eller hvis du har mistanke om anden snyd.
  • forholde dig til varens pris – er den realistisk?
  • betale via MobilePay – Sørg for at navnet på modtager stemmer overens med sælgerens navn.
  • kommunikere via handelsplatformen, så du har dokumentation for handlen.

Nu hvor har du sparet penge på at undgå at blive svindlet, kan lige så godt blive ved med at spare. Det behøver nemlig hverken være utrygt eller dyrt navigere på nettet.

Hos Samlino kan du trygt benytte dig af vores sammenligningsoversigter – hvad enten du skal have ny forsikring på din bil, eller hvis du skal ny finansiering.

Sammenlign finansielle ydelser Du sparer, vi sammenligner.


Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4 / 5. Antal bedømmelser 5

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *