Kan du ikke betale din gæld? Få fem metoder til afvikling af gæld

|Posted by | Lån, Sparetips, Tips og tricks
Tags: , , , , , , ,
metoder til afvikling af gæld (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Har du en uoverskuelig gæld? Og kan du ikke betale gælden? Så er du kommet til det rette sted. Få styr på din gæld med disse metoder, så du smertefrit kan blive gældfri. Vi har samlet fem metoder til afvikling af gæld, der beviser, at du kan spare flere tusinde kroner på dine lån.

Det er hårdt for hovedet og økonomien, når du har en uoverskuelig gæld. Du sidder måske med den overbevisning, at du ikke bliver gældfri i den nærmeste fremtid, fordi du ikke ved, hvordan du skal betale gælden. Heldigvis så sidder vi klar til at hjælpe dig, så du hurtigt og smertefrit kan komme af med gælden.

For der findes en række metoder, som du kan bruge til at betale dine lån af. Det gode ved at kende disse fem metoder er, at du kan afvikle dine lån på rekordtid.

Få styr på din gæld enten ved at afdrage mere end minimumsbeløbet, sneboldmetoden, lavinemetoden, samlelån eller snefnugsmetoden – de er alle forklaret ud fra realistiske eksempler igennem hele artiklen.

Gratis lommeregner til afvikling af gæld

Gælden kan virke uoverskuelig – samme kan de mange fiansielle termer såsom ÅOP og hovedstol. Derfor får du her vores ordliste, så du kan blive klædt godt på til privatøkonomien og få styr på gælden.

Hvis du føler, du ikke kan betale din gæld – så får du her vores Excel-ark, som du kan bruge til at planlægge dine månedlige betalinger. Her kan du også se, hvor mange penge du sparer med de fem metoder, og hvor lang tid der går, før du er gældfri.

Afvikl gæld med fem metoder

Lad os lægge ud med at give et realistisk eksempel på, hvor meget en person skylder. Vi har tilføjet et mindre forbrugslån på 3.000 kroner, et lån på 20.000 kroner og et renoveringslån på 50.000 kroner.

*Eksemplet benyttes løbende til at illustrere metoder til afvikling af gæld.

Det første lån har en relativ høj ÅOP, da hovedstolen er så lille. Lånet har en månedlig ydelse på 317 kroner og en løbetid på 13 måneder. Derfor ender tilbagebetalingsbeløbet på 4.097 kroner og kreditomkostningerne på 1.097 kroner.

Det andet lån er på 20.000 kroner. Da lånet har en højere hovedstol, er ÅOP’en lavere. Lånet har en månedlig ydelse på 1.200 kroner og en løbetid på 19 måneder. Det samlede tilbagebetalingsbeløb ender derfor på 21.673 kroner og kreditomkostningerne på 1.673 kroner.

Det tredje lån er et større lån med en hovedstol på 50.000 kroner. Lånet har en månedlig ydelse på 2.479 kroner og en løbetid på 25 måneder. Lånet har en endelig kreditomkostning på 10.510 kroner.

1. Betal mere end minimumsbeløbet

Betal mere end minimumsbeløbet

Når du får en månedlig ydelse oplyst på din lånekontrakt, er det for det meste minimumsbeløbet, som du skal betale. Du har dog faktisk mulighed for at betale et højere afdrag hver måned, hvis du vil. Har du mulighed for at betale et højere afdrag, end du gør nu, så bliver du hurtigere gældfri. Det er godt at betale mere end minimumsbeløbet, da dine kreditomkostninger bliver mindre.

En af metoderne til at spare penge, når du afvikler lån, er ved at betale et højere beløb i din månedlige ydelse. Metoden virker både, hvis du kun har ét lån, eller hvis du har flere.

Nedenfor kan du se de samme lån som tidligere, men hvor der bliver betalt 50% mere i månedlige ydelser.

Lånene har præcis samme lånevilkår som tidligere. Forskellen er bare, at vi har valgt at betale 1,5 gange mere i månedlige ydelser. Som det kan ses under kreditomkostningerne, er besparelsen i gennemsnittet på 37%.

Du skal derfor kun betale 63% i kreditomkostninger ved blot at hæve den månedlige ydelse med 50%. Løbetiden på lånene vil falde fra 25 til 16 måneder. Afdrager du derfor 50% mere, betaler du gælden af ni måneder hurtigere og sparer både tid og penge.

Denne metode er selvfølgelig forbeholdt dig, der har muligheden for at afdrage et højere beløb end den aftalte minimumsydelse.

2. Få styr på gælden med sneboldmetoden

Betal gæld med sneboldmetoden

Sneboldmetoden er en effektiv måde at afvikle sine gæld hurtigt. Med metoden betaler du af på dine mindste gældsposter først. Du starter med den mindste gældspost, og når den er betalt, går du videre til den næstmindste post.

Når et lån er betalt, er det vigtigt, at du ikke laver din månedlige tilbagebetaling mindre. Udnyt i stedet at du har flere penge til at afdrage mere på det næste lån. Når det første lån er betalt, laver du en ‘snebold’ af det nye beløb, som du nu har fået til rådighed.

Når du har betalt dit første lån helt, bliver din snebold større, da du lægger det forrige låns ydelse til din snebold (første snebold + færdiggjorte ydelser).

I tabellen herunder kan du se, hvordan sneboldsmetoden virker. Udgangspunktet er igen samme lån.

Vi vil gerne betale en ydelse på 5.994 kroner om måneden. Vi betaler minimumsydelserne på to af lånene, hvorimod vi betaler ekstra af på det første lån på grund af sneboldmetoden.

*Første snebold: Den månedlige ydelse bliver tillagt 1.998 kroner.
Samlet månedlig betaling = 5.994 kroner.

Som det ses i tabellen ovenfor, så er den første snebold på 1.998 kroner. 

Nedenfor kan du se, hvor meget der skal betales per måned til de forskellige lån. Det vigtigste at bide mærke i er, at der betales 5.994 kroner hver måned.

Betal flere lån af på én gang via samlelån Sammenlign gratis på få minutter

Således betales 2.315 kroner den første måned til det første lån og 868,96 kroner den anden måned. Samtidigt med at det lån skal betales, betales minimumsbeløbet også på de resterende lån.

Da det første lån allerede bliver betalt af i anden måned, skal der også betales ekstra for TV- & højttalerlånet fra anden måned af. Fra tredje måned skal der betales så meget af på lånet som muligt – og udfra eksemplet, vil vi allerede betale gælden af på TV og højttalerne i syvende måned.

Når de mindste lån er betalt af, kan der fokuseres på det sidste og største lån. Her betaler vi med den største snebold. Derfor er lånet allerede betalt efter 14 måneder.

Ud fra vores eksempel, bliver der sparet 5.255 kroner ved at betale med sneboldmetoden frem for at betale minimumsydelserne. Med sneboldmetoden betaler vi alle lån af på 14 måneder i stedet for 25 eller 16 måneder. Forskellen er relativ lille her, men hvis du har et endnu større lån, kan forskellen virkelig mærkes.

Vi anbefaler, at du downloader vores lommeregner – her kan du kan indsætte dine lån og se, hvor meget du kan spare!

3. Afvikling af gæld med lavinemetoden

Betal gæld med lavinemetoden

Holdt op imod sneboldmetoden, så er lavinemetoden matematisk set en bedre måde at betale sin gæld af hurtigt. Forskellen er, at du betaler af på det lån med den højeste ÅOP først.

Med lavinemetoden skal du betale det mindste forbrugslån først, derefter det store renoveringslån og til sidst lånet til TV & højttalere. Du kan se, hvordan de tre lån bliver tilbagebetalt ud fra højeste ÅOP nedenfor.

Efter at have betalt af på det lille forbrugslån, vil du skulle betale af på det store renoveringslån, da det har en højere ÅOP end TV- & højttalerlånet.

Nedenfor kan du se alle udgifter, når du betaler din gæld af med lavinemetoden.

* Første snebold: Den månedlige ydelse bliver tillagt 1.998 kroner.
Samlet månedlig betaling = 5.994 kroner

Hvad er forskellen på lavine- og sneboldmetoden?

Ud fra vores eksempel, betales gælden af på 14 måneder med lavinemetoden – ligesom sneboldmetoden. Forskellen mellem lavine- og sneboldmetoden er, at du sammenlagt betaler mindre i kreditomkostninger med lavinemetoden. Mange foretrækker sneboldmetoden, da du her betaler de små lån af først, så du derved til sidst kun skal fokusere på det største lån. Derfor er sneboldmetoden særlig god til dig, der synes din gæld er uoverskuelig. Har du derimod ikke svært ved at holde styr på din gæld, så kan lavinestrategien spare dig flest penge.

Gør din gæld overskuelig med refinansiering Sammenlign gratis på få minutter

4. Samlelån – nyt lån til gammel gæld

Betal gæld med lån

Et samlelån kan være yderst effektivt – især hvis du synes, din gæld er uoverskuelig, eller hvis du betaler til flere.  Du bør derfor overveje at samle gælden ved at optage et samlelån. Når du samler din gæld, så tager du et nyt lån for at tilbagebetale gammel gæld. Fordelen ved at afvikle din gæld med et samlelån er, at du ofte kan få færre gebyrer, og forhåbentlig bedre rentevilkår. Derudover betaler du kun til én låneudbyder.

I nedenstående tabel viser vi, hvordan et samlelån kan se ud. Du bør dog være opmærksom på, at du selv skal sammenligne din nuværende udgifter med udgifterne på dét tilbud, som du modtager fra en udbyder.

*Eksempler på samlelån.

Ved samlelånet på 14 måneder, betaler vi det samme svarende til en stor snebold på 5.994 kroner. Derimod betaler vi ved samlelånet på 21 måneder det samme beløb som ved minimumsydelserne på 3.996 kroner.

OBS: Det er ikke altid, at et samlelån vil være billigere end de andre måder at afvikle gæld – da det kommer an på det nye låns ÅOP. Det er derfor altid en god idé at sammenligne din nuværende gæld med et nyt lån, men også flere forskellige låneudbydere!

Få det bedste tilbud på samlelån i dag Sammenlign gratis på få minutter

5. Snefnug – Betal ekstra når du kan

Betal ekstra af på gæld med snefnug

Snefnug kan ses som en ekstra metode til at afvikle gæld, der kan bruges sammen med de andre metoder. Snefnugmetoden er små ekstra betalinger, som du afvikler din gæld med, når du har ekstra penge til rådighed.

Har du eksempelvis fået en ekstra indkomst i form af bonus eller andet, eller har du skåret ned på dine faste udgifter, kan du betale ekstra af på dine lån.

Betal af på det lån, du har fokus på. Afvikler du eksempelvis din gæld med sneboldmetoden og har et snefnug, så skal du betale ekstra af på det mindste lån først.

Bruger du lavinemetoden og har ekstra penge til rådighed, bør du betale ekstra af på det lån med højest ÅOP.

Få styr på gælden med lommeregner

Med vores lommeregner kan du hurtigt beregne din strategi for afvikling af gæld. Du kan downloade vores Excel-ark gratis og se, hvor meget du kan spare ud fra de forskellige metoder.

Det er enkelt og overskueligt at udfylde informationerne – og så får du et klart svar på, hvor meget du skal betale og over hvor lang en periode.

Du kan også tilføje snefnug til betalingsskemaet, så du nemt kan se, hvilket lån du vil betale ekstra til, og hvor meget du til sidst ender med at betale i kreditomkostninger.

Husk, hos Samlino kan du også sammenligne din bilforsikring, Tesla forsikring og bilforsikring til unge.Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *