Bilforsikring

Tillægsforsikringer: Hvilke skal du købe?

Få overblik over det store udvalg af ekstra dækninger

Af Samlino.dk | Senest opdateret 31. March 2017 | Læsetid: 5 minutter

Tillægsforsikringer

Mulighederne med tillægsforsikringer

Det kan være en jungle at finde rundt i, når man skal købe bilforsikring til sin nyindkøbte brugte eller nye bil, eller blot ønsker at tjekke op på sine forsikringer.

Du skal først og fremmest vide en masse om din bilen og dens specifikationer, men desuden skal du også vide noget om, hvilke former for dækning, du ønsker på bilen. De mest almindelige, afhængigt af bilens årgang, mærke og model, er en kaskoforsikring eller en ansvarsforsikring.

Ansvarsforsikringen er lovpligtig og dækker kun skader på andre, hvorimod kaskoforsikringen dækker nogle omkostninger på egen bil.

Udover de to mest almindelige forsikringer er der en række forsikringer, vi vil prøve at give dig et overblik over, så du ved, netop hvilke du skal tilvælge, når du skal købe eller skifte bilforsikring. Her vil vi fremhæve de mest hyppige tillægsforsikringer, der går igen, ved de fleste danske forsikringsselskaber.

Kaskoforsikring

Kaskoforsikringen er en af de mest almindelige tillægsforsikringer. Mange vælger at tegne en kaskoforsikring på deres bil for at undgå store regninger i tilfælde af, at bilen har været ude for hærværk eller involveret i trafikuheld af forskellige arter og andre omstændigheder der måtte forårsage skader på bilen.

Det skal dog lige nævnes at har du finansieret din bil gennem et banklån eller lignende, så kan der være tilfælde hvor långiveren stiller krav om kaskoforsikring på bilen. Leaser man sin bil, er der dog ofte krav om, at man tegner sin egen kaskoforsikring.

Førerulykkesforsikring

Førerulykkesforsikringen er endnu en relativt almindelig tillægsforsikring at tegne. Denne ekstra dækning dækker, som navnet antyder, ulykker og skader ved føreren af bilen. Altså skulle der ske en ulykke med den forsikrede bil, så dækker forsikringen, hvis føreren kommer til skade i et uheld, hvor den ansvarlige modpart ikke har mulighed for at erstatte de skader, der måtte være forvoldt på føreren.

Desuden dækker førerulykkesforsikringen også soloskader. Det kunne være hvis du er faldet i søvn bag rattet og er stødt ind i autoværnet eller, at du er kørt i grøften, fordi det er glat. Afhængig af selskab og forsikring vil du så få betalt erstatning afhængig af graden af konstateret varigt mén.

Graden af varigt mén, der skal konstateres før en udbetaling, kan variere afhængig af forsikringsselskaber. Det er noget vi vil anbefale at undersøge nærmere, hvis du har i sinde at vælge en af disse tillægsforsikringer.

Desuden gælder førerulykkesforsikringer oftest også, hvis du har lånt bilen til en anden, men igen kan det anbefales, at du læser op på disse betingelser afhængig af forsikringsselskab. Skulle en ulykke resultere i førerens død, så er der også forskellige fastsatte summer, der udbetales afhængig af forsikringsselskab.
Læs også: Er føreren af din bil forsikret? Få førerforsikring til 5 kr./md.

Vejhjælp

Vejhjælp er endnu en type af tillægsforsikringer, man kan vælge hos langt de fleste danske forsikringsselskaber. Vejhælp er, som navnet ligeledes antyder, hvis du pludselig har brug for hjælp med din bil langs vejen.

Det kan være, at din motor er brændt sammen, koblingen er overophedet, brændstoftilførslen er stoppet eller lignende problemer, der måtte forårsage, at du ikke kan køre videre uden, at det er til fare for dig selv eller andre i trafikken.

Typisk har hver forsikringsselskab en samarbejdspartner, eksempelvis Falck, SOS Dansk Autohjælp eller andre, der er klar til at komme dig til hjælp, hvis du har tegnet en sådan forsikring. Hvis du tegner bilforsikring med vejhjælp, så får du muligheden for at få hjælp til alverdens forskellige problemer og situationer, igen afhængig af forsikringsselskab.

Oftest omfatter tillægsforsikringer vejhjælp følgende:

  • Bugsering til et valgfrit værksted
  • Døroplukning
  • Bjærgning
  • Hjulskift og/eller nødreparation
  • Starthjælp

Desuden er der også nogle forsikringer, afhængig af selskab, der dækker hele Europa eller specifikke dele af Europa. Her skal du dog være opmærksom på, at langt størstedelen af alle danske forsikringsselskaber har en aftale med SOS International.

Denne aftale betyder, at du med en dansk kaskoforsikring gratis kan få vejhælp i Europa (ekslusiv Danmark).

Det og meget andet kan du læse mere om i vores Guide til Autohjælp: Alt du skal vide.
Læs også: Prissammenligning: Her er de bedste priser på vejhjælp!

Udvidet glasdækning

Udvidet glasdækning er en tillægsforsikring nogle forsikringsselskaber tilbyder som en bonus eller ekstra dækning til en kaskoforsikring eller blot som en enkeltstående forsikring. Denne forsikring omfatter, som navnet antyder, bilens synlige glasdele: ruder, spejle og lygteglas.

Rent økonomisk fungerer udvidet glasforsikring sådan, at man har nedsat eller ingen selvrisiko på glasskader afhængigt af forsikringsselskab. Desuden er der også nogle forsikringsselskaber, der vælger at dække reparerbare stenslag helt uden, at der bliver udløst et krav om betaling af selvrisiko.

Ung forsikring

Ung forsikring dækker, når unge sidder bag rattet og der hos nogle selskaber derfor er forhøjet selvrisiko. Ung bag rattet forsikringen går så ind og dækker en eventuel difference eller sænker en eventuel forhøjet selvrisiko til et tidligere niveau, når føreren af bilen er under en bestemt alder.

Hos nogle forsikringsselskaber er alderen 26, men igen kan dette variere afhængig af forsikringsselskab.

Lånebilsforsikring

Lånebilsforsikringen ses ofte som en af de tillægsforsikringer, der er lidt større. Som udgangspunkt er formålet med en sådan forsikring at stille en lånebil til rådighed, hvis en nuværende forsikret bil eksempelvis er blevet stjålet, totalskadet eller til reparation for en dækningsberettiget skade, der forhindrer en bilferie eller andre ture, som man skulle have foretaget i egen bil.

De ovennævnte forsikringer er de mest hyppigt valgte tillægsforsikringer, og de kan variere en hel del i specifikationer, dækning, krav og pris afhængigt af forskellige forsikringsselskaber. Formålene, funktionerne og fordelene er som udgangspunkt ganske ens ved tillægsforsikringer.

Desuden skal det nævnes, at flere forsikringsselskaber har en række  yderligere tillægsforsikringer, der dækker; parkeringsskader, værdiforringelser, friskader, yderligere forhold ved leasingaftaler, motor- og maskinskader med flere.

Sidst, men ikke mindst skal det også nævnes at nogle af ovennævnte tillægsforsikringer er standard eller inkluderet i forskellige niveauer af dækninger afhængig af forsikringsselskab, hvilket du også skal være opmærksom på ved valg af bilforsikring.

Leder du efter Bilforsikring?

Du kan spare op til 3.000 kr. om året hvis du vælger den rigtige bilforsikingspakke