Gratis Excel budgetskema: Få overblik over din økonomi

|Posted by | Alle opslag, Sparetips
Tags: , ,
Forvirrende excel budgetskema med Samlino.dk's robot på billedet.

At udfylde et budgetskema er den bedste måde at få overblikket over din økonomi. Vi har sammensat et smart budgetskema på Excel, så du kan få overblikket.

I denne artikel vil du lære alt om netop dit budgetskema. Jeg vil hjælpe dig med at få din økonomi ned i vores Excel budgetskemaskabelon, så du kan træffe de rigtige beslutninger for netop din privatøkonomi.

Hvis du gerne vil have dit Excel budgetskema med det samme, behøves du ikke vente, du kan hente det nede i bunden på siden.

Klik dig frem til det du søger

Sådan kommer du i gang med Samlino.dk’s budgetskema

Hos Samlino.dk har vi lavet et nemt og overskueligt budgetskema til dig. I excelskemaet kan du både få en oversigt over forholdet mellem dine indtægter og udgifter, men også få gode råd til dit budgetterede forbrug.

Skemaet har altså mildest talt lidt til alle (hvilket også er grunden til at vi mener det er det bedste på markedet.)

Hvis du ikke allerede har downloadet det, kan du gøre det nede i bunden på siden.

Vi anbefaler, at du starter med at udfylde alle dine indtægter (Gå til sektion) og udgifter (Gå til sektion) i budgetskemaet. Derefter kan du prøve, at lave justeringer der kan give overskud i dit budget.

Oversigt over budgetskemaet

Budgetskeamet er i venstre side delt op i to dele: indtægter og udgifter. Indtægtdelen er delt op i de enkelte indtægtskilder du kunne have, og det samme gælder udgiftsdelen.

I vores budgetskema er der 61 poster på udgiftsdelen, så alle dine udgifter passer ind i budgetskemaet. Det kan være svært at inde dem alle, men de hjælper vi dig med senere i artiklen (Gå til sektion).

Fordele ved et budget

Der er mange fordele ved et budget. Du får styr på din privatøkonomi og på denne måde kan du foretage en masse fornuftige beslutninger om din privatøkonomi.

Fordele ved budget illustration

Jeg har samlet et overblik over alle fordelene ved et budget til dig, så du ikke er i tvivl om at det er det rigtige for dig at lave det budget.

Se mange af fordelene ved et budget her:

 • Få et nemt overblik over din økonomi
 • Kan laves nemt med et budgetskema
 • Se muligheder for besparelser
 • Planlæg din økonomi

Som du kan se er der altså mange fordele ved et budget. Derfor bør du hente vores budgetskema allerede i dag. Hent filen nede i bunden på siden.

Få overskud i budgettet

Grunden til at man laver et budget, er så man kan få et overblik over ens økonomi.

Ønsker man en sund økonomi, ønsker man sig automatisk også at have overskud i din privatøkonomi. Har man allerede er overskud kan et højere overskud være endnu bedre.

Det vil du lære hvordan du kan opnå i dette afsnit.

Skær ned på unødvendigt forbrug

Når du har udfyldt dit budgetskema i Excel, vil du hurtigt se nogle punkter der virker højere end de burde være. Det kan være, at du spiser for meget ude, eller at du ikke vidste, at du brugte så meget på dine frisørbesøg.

De punkter der vægte mest på udgiftssiden, skal du se som din værste fjende. Disse ting bruger alle dine penge, og det vil du ikke finde dig i.

Her har du en liste over nogle af de største syndere:

 • Bilforsikring – koster typisk 3.000 kr. om året for meget ifølge vores data
Sammenlign bilforsikring Spar i gns. 3.000 kr. på 3 minutter
 • At spise ude – bare tre gange om måneden koster dig 7.200 kr om året
 • Mobilabonnement – folk der sammenligner hos os sparer op til 1.800 kr.
Sammenlign mobilabonnement Spar op til 1.800 kr. på ét minut

Pas på faste udgifter

Faste udgifter er typisk dem der fylder mest i budgetskemaet hos danskerne.

Abonnementer har aldrig været nemmere at melde sig til, og de virker meget billige – indtil man kigger på prisen pr. år.

Hvis du har skrevet nogle af dine abonnementer ind i dit budgetskema på Excel, kan du se den årlige pris til højre i skemaet. Virker tallet lidt højt? Det er fordi, du er vant til at se prisen pr. måned – et noget mindre tal.

Du kan nedenfor se en oversigt over de faste udgifter vi hos Samlino.dk kan spare dig penge på. Jeg anbefaler personligt at spare på bilforsikring. En besparelse på 3.000 kroner om året kan give meget pusterum i en presset økonomi.

Sammenligning af Besparelse pr. år
Bilforsikringer Gennemsnitlige 3.000 kr.
Mobilabonnementer Op til 1.800 kr. om året
Bredbånd / internet Op til 1.500 kr. om året
A-kasse / fagforeninger Op til 40%, hvis du inkluderer fagforening

Forøg din indkomst

Det er ikke kun mindre udgifter der kan give overskud i budgettet, det kan en højere indkomst også.

Hvis det er lang tid siden, du har fået lønforhøjelse, ville en samtale med din chef nok ikke være helt forkert. Specielt hvis du føler, at du har fortjent en højere løn.

Men er ikke kun på dit hverdagsarbejde at du kan tjene ekstra penge. Du kan gøre følgende ting for at skabe overskud i dit budget:

 • Sælge din gamle ting
 • Find et job til
 • Samle flasker (op til 200 kr. i timen)
 • Leje et værelse ud på Airbnb
 • Og meget meget mere..

Det er altså kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan forøge din indkomst. Du skal bare tænke på at skabe værdi for andre, så kan du nok tjene penge på det.

Har du stadig ikke fået hentet budget skemaet? Gør det her:

Find dine indtægter til budgetskemaet

I Samlino.dk’s budgetskema er der 5 forskellige slags indtægter. De er løn (efter skat), offentlig støtte, børnepenge, samlevers løn (efter skat) og yderligere indkomst.

Indtægter til budgetskeamaet

Du vil i dette afsnit lære at finde disse til dit budgetskema.

Løn og samlevers løn

For at finde din og din samleversløn kan du gøre det på to måder. Hvis du er timelønnet kan du kigge på din bankkonto og tage gennemsnittet af din løn de seneste 6 måneder. Dette skriver du så ind i Excel budgetskemaet.

Er du fastlønnet, kan du bare kigge nederst på din seneste lønseddel under din nettoløn.

Det skal dog være opmærksom på eventuelle ændringer i din løn. Har du eksempelvis lige fået en lønforhøjelse, kan du af gode grunde ikke bruge din forhenværende løn til at lave et god estimat.

Offentlig støtte

Din offentlige støtte kan du også budgettere ved at kigge på dine konti over de seneste 6 måneder. Du kan ud fra den offentlige støtte du har modtager de seneste 6 måneder danne dig et skøn over hvor meget du modtager om måneden.

Børnepenge

Børnepenges beløb ændrer sig et par gange i løbet af dit barns liv. Dette skal du være opmærksom på, når du udfylder dit budgetskema.

F.eks. falder børnepengene når dit barn fylder 3 og 7 år, dette skal du altså medregne i dit budget. Når dit barn fylder 15 år gammel vil du i stedet modtage ungeydelse. Ungeydelse bliver udbetalt hver måned i stedet for en gang i kvartalet.

Yderligere indkomst

Under yderligere indkomst hører ting såsom penge fra aktier, Airbnb udlejning og meget mere. Sådan set alt der ikke passer ind under de andre punkter på Excel budgetskemaet.

Din yderligere indkomst kan findes ved at kigge på din bankkonto og se hvilke ekstra indkomster du har haft. Har du ikke haft nogle, kan du springe denne post over.

Find dine udgifter til budgetskemaet

Der er rigtig mange mulige udgifter til dit budgetskema. Jeg kan af gode grunde ikke gennemgå dem alle sammen, så jeg gennemgår overkategorierne i stedet.

Kvinder der shopper, en udgift

Du kan her se hvad kategorierne betyder og indeholder, hvordan du finder tallene og hvordan du kan spare i kategorien. Vha. dette kan du udfylde dit eget budgetskema

Bolig

Bolig er hos langt de fleste danskere den største udgift i deres budget. Dette er det af gode grunde, da husleje eller ydelsen på boliglån kan være i den høje ende.

Ud over dette kan vedligeholdelse og reparation for mange være en stor post.

Hvis du skal finde summen på denne post til dit budget, kan du kigge på enten din lejekontrakt eller dine lånebetingelser hos banken.

Du kan spare på boligposten ved enten at flytte i en billigere lejlighed eller ved at købe et billigere hus. Dette er dog en stor beslutning med mange fordele og ulemper.

Transport

Under transportpunktet i budgetskemaet hører mange omkostninger til at flytte dig rundt i din hverdag. Det kan være billån, brændstof, parkering, afgifter, offentlig transport og vedligehold.

Du finder punkterne i denne kategori ved enten at kigge på din bankkonto, eller ved at undersøge de gældende aftaler du har. Disse aftaler kan være billån, parkeringsaftaler, rejsekort og meget andet.

I denne kategori i budgetskemaet er der typisk mange penge at spare. Både på billånet, men også på helt at undgå at eje en bil.

Bor du i en større by er en bil ikke altid krævet. Du kan typisk slippe afsted med at tage bussen eller toget. Dog er dette ikke muligt for alle.

Hvis du skal bruge din bil, kan dit billån være en god ting at spare på. Til dette har Samlino.dk en sammenligningstjeneste, som du kan prøve her:

Sammenlign billån Spar op til 15.000 kroner

Sundhed

Under denne kategori i budgetskemaet hører ting såsom tandlægebesøg, briller, specialundersøgelser og medicin.

Langt de fleste har ikke poster i denne kategori, men hvis du har kan udgifterne typisk findes på din bankkonto.

Faste udgifter

Faste udgifter i budgetskemaet dækker over ting såsom gas, el, vand, varme, affald, a-kasse, fagforening, mobilabonnement og internet.

Disse udgifter har du typisk en aftale på, så du burde vide beløbet du betaler.

Undtagelsen er her gas, el, vand og varme som jo selvfølgelig er variabelt efter forbrug. Disse bliver du nødt til at estimere ud fra tidligere betalinger.

Du kan spare en masse penge på dit mobilabonnement, internet, a-kasse og fagforeninger vha. Samlino.dk’s sammenligningstjenester til disse faste udgifter. Se overblikket over mulige besparelser her:

Sammenligning af Besparelse pr. år
Mobilabonnementer Op til 1.800 kr. om året
Bredbånd / internet Op til 1.500 kr. om året
A-kasse / fagforeninger Op til 40%, hvis du inkluderer fagforening

Personlig

Personlig kategorien dækker over tøj, fitness, frisør, børnepasning, dagpleje og sport og fritid.

Tøj, frisør, børnepasning og sport og fritid kan estimeres til budgetskemaet ved at finde dit gennemsnitlige forbrug på det de seneste 6 måneder.

Disse poster burde ikke ændre sig meget, men hvis du ved at de kommer til det, så husk at skrive det ind i budgetskemaet.

Fitness og dagpleje koster det samme uanset hvad. Af denne grund kan du sagtens finde prisen du betaler på dit fitnesscenters hjemmeside eller ved at kontakte din dagpleje. Du kan dog også bare kigge på din konto.

Disse beløb skal du bare indskrive i dit budgetskema, så har du styr på det.

Underholdning

Underholdning er typisk en af de poster man kan spare mest på. Den indeholder posterne at spise ude, abonnementer og ferieopsparing. Du kan dog også tilføje flere, da det er en bred kategori.

Du kan finde posterne til budgettet ved at gennemgå din bankkonto de seneste par måneder. Her burde du kunne se hvor mange penge du bruger på at spise ude hver måned i gennemsnit.

Dine abonnementer vil ligeledes kunne findes på dine konti.

Hvis du ønsker at spare penge på streaming i din husholdning, kan vi hos Samlino.dk hjælpe dig med dette. Vi har nemlig en sammenligningstjeneste til streamingtjenester, som du kan prøve her:

Sammenlign streamingtjenester Få overblik over streamingtjenesterne i Danmark

Husholdning

Husholdning kategorien i budgetskemaet dækker over dagligvarer og personlig pleje.

Et estimat af disse poster kan findes vha. enten din bankkonto eller dine boner fra dagligvarebutikkerne.

Ligeledes kan et estimat til posten personlig pleje findes via enten din bankkonto eller boner fra de produkter du har købt til personlig pleje.

Giv væk

Er du den gavmilde kan dette kategori i budgetskemaet godt vægte tungt. Den handler nemlig om at give penge væk til andre mennesker eller organsationer.

Det kan både være i form af donationer, julegaver, fødselsdagsgaver og meget mere. Denne kategori kan også være en af de sværeste at finde beløber på.

Dog er vores bedste anbefaling til dig at du skal gennemgå dine konti. Her burde du ihvertfald kunne danne dig et skøn.

Hvis du vil skære ned i denne kategori i budgetskemaet er der mange måder at gøre det på. Hvis du er vant til at donere mange penge til velgørenhed, så overvej om du ikke selv har mere brug for disse penge.

Det handler dog mest om hvordan du selv prioriterer.

Kæledyr

Det kan være rigtig dyrt at have kæledyr, men det kan også gøres billigt.

Når du udfylder denne kategori i dit nye gratis Excel budgetskema, vil du hurtigt opdage hvor dyrt eller billigt det er at have kæledyr for dig.

Du kan typisk finde disse kategorier ved at få et overblik over alt det, du køber til dine dyr. Derudover skal du plusse forsikring til dine dyr, da det typisk også kan løbe op i mange penge.

Det kan være svært at skære ned i denne kategori, da det typisk er på bekostning af dine dyr. Hvis man er typen der har hest og virkelig ikke har råd til det, skal man nok overveje om det er det rette for ens økonomi.

Forsikring

Forsikring kan være en meget dyr fornøjelse. I denne kategori i dit Excel budgetskema ligger alle typer forsikring du kunne have. Du vil typisk kunne finde priserne hos de forsikringsselskaber du har.

Du kan spare i denne kategori ved at snakke med dit forsikringsselskab om at få nogle bedre priser. Du skal altså foretage dig et såkaldt forsikringscheckup.

Hvis du mener at din bilforsikring er for dyr, så har vi hos Samlino.dk en sammenligningstjeneste, hvor man i gennemsnit sparer 3.000 kroner ved at skifte bilforsikring. Prøv det her:

Sammenlign bilforsikring Spar i gennemsnit 3.000 kr. på 3 minutter

Skat og afgifter

I denne kategori hører ikke skatter såsom moms, kommuneskat og bundskat. Det er kun ejendomsskat og afgifter du skal inkludere her.

Dette er så du ikke ender med at tælle skatten to gange. Du skal nemlig kun skrive din indkomst efter skat, så du ender hurtigt i minus hvis du tæller indkomstskatten med igen i budgettet.

Du vil typisk kunne finde ud af hvor meget du plejer at betale i skat på skats hjemmeside eller ved at kigge hvad du betalte sidst på din konto.

Der er ikke så mange penge at spare i denne budgetskemakategori, da skatten ikke er valgfri. Hvis du vil spare penge i ejendomsskat kan du dog flytte hus.

Tilbagebetaling af gæld

Har man være slem til at tage lån kan denne kategori i budgetskemaet være en af dem der slår hårdt. Du kan typisk finde din månedlige eller kvartalsvise ydelse i din aftale med lånegiveren.

Der er heldigvis en simpel måde at spare op til 15.000 kroner i denne kategori. Det er ved at tage et samlelån.

Et samlelån sparer dig mange penge, da du kun skal betale gebyr og meget andet til ét lån. Du kan se om et samlelån kan betale sig for dig her:

Sammenlign samlelån Spar op til 15.000 kroner på kun 3 minutter

Uddannelse

Uddannelseskategorien i budgetskemaet rækker bredt til både bøger, arrangementer og fredagsbar. Det er altså groft sagt alle udgifter i forbindelse med din uddannelse der skal skrives her.

Omkostninger til bøger, arrangementer og fredags bar er typisk ikke faste, så du skal udarbejde et skøn på baggrund af dine tidligere udgifter til kategorien.

Det kan altså være svært at udfylde denne post i budgetskemaet. Men du kan altså skrive et højt estimat ind, så du er sikker på at du ikke kommer til at mangle penge.

Opsparing

Penge til opsparing er ikke en udgift som sådan. Det er dog penge du ender med ikke at have til rådighed i din hverdagsøkonomi, da de er øremærket til noget andet.

For at finde tallene til budgetskemaet skal du enten kigge på dine automatiske overførsler. Overfører du ikke automatisk til din overførsel, så skal du tage et gennemsnit af de sidste 6 måneder for at finde det rigtige tal.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk