Hvad er en SUV?

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Billån
Tags:
Den rummelige og komfortable SUV er danskernes favoritbil. (Foto: Canva).

Du har højst sandsynligt bemærket begrebet ’SUV’ de seneste år – selv hvis du end ikke har været på udkig efter en ny bil. Biltypen er nemlig en af de mest foretrukne biltyper i Danmark.

Hver måned kører tusindvis af nye biler ned ad rampen og ud på danske veje – og mange af dem er SUV’er. Alene i december måned 2023 var 10.605 ud af de i alt 19.187 nye danske biler ifølge Bilstatistik.dk af typen SUV.

Med andre ord så elsker danskerne den store, komfortable bil, hvor der både er plads til barnevogne og fritidsgrej og børn på bagsædet, der ikke behøver at kæmpe om benpladsen.

Vi har set lidt nærmere på danskernes favorit, SUV’en.

Hvad er en SUV?

SUV står for Sport Utility Vehicle og er en biltype, der kombinerer egenskaberne fra off-road- køretøjer. SUV’erne er kendt for deres forhøjede kørestilling, der giver et klart overblik over vejen, en rummelig kabine og har ofte, men ikke altid, firehjulstræk, som giver et bedre vejgreb.

I dagens bilmarked repræsenterer SUV’er en af de mest populære og hurtigst voksende biltyper. Med et bredt udvalg af størrelser, fra kompakte crossover SUV’er til større luksusmodeller, appellerer de til en lang række behov og præferencer.

Biltypen kan spores tilbage til de tidlige off-road køretøjer fra midten af det 20. århundrede, som var designet til at håndtere vanskelige terræner og derfor udstyret med firehjulstræk. Efterhånden som funktionerne blev kombineret med behovet for familievenlig transport, voksede populariteten af SUV’er eksponentielt.

En af danskernes mest foretrukne SUV’er 2023, Tesla Model 3. (Foto: Canva).

Årsagen til, at SUV’en idag er blevet uhyre populær, er, at den tilbyder alsidig brug fra daglig pendling til familieudflugter – med et design, der afspejler en balance mellem komfort, stil og funktionalitet. Den er med andre ord tilpasset bilejeren, der ønsker masser af plads og stort og bredt udsyn bag rattet.

Hvilke typer SUV’er findes der?

Ifølge FDM, som jævnligt tager temperaturen på markedet for SUV’er på de danske veje, kan SUV’er opdeles i ’Små/mini-SUV’er’. ’Mellemstore SUV’er’ og ’Store SUV’er’.


Det er her du finder de mindste SUV’er – og ofte de billigste. Eksempler er Peugeot 2008, Citroën C3 Aircross, Skoda Kamiq og VW T-Cross. .


Den tilladte totalvægt er bilens maksimale tilladte vægt med trailer ifølge registreringsattesten.


Den faktiske vægt/totalvægt henviser til den faktiske vægt af både bilen og traileren, som de ville veje, hvis du fik mål deres samlede vægt på en bilvægt.

Hvor populære er SUV'er?

SUV’en er meget populær. Familiebilen har for alvor sat deres præg på de danske veje, og ifølge De Danske Bilimportører var 55,3% af alle ny solgte biler i 2023 SUV’er. Kigger man ti år tilbage til 2013 var det blot 5,8% af de nye biler, som var af typen SUV.

Husk at du hos Samlino altid kan sammenligne din bilforsikring, kaskoforsikring og beregne din bilforsikring.

Hvad er fordelene ved en SUV?

Først og fremmest er SUV’en praktisk. Komforten god og kabinerummet stort. Fra hovedhøjde til bagagerum og alt derimellem er SUV'er simpelthen som udgangspunkt meget større end de fleste andre biltyper. Det gør også biltypen ideel til store familier og dem, der elsker sport eller udendørsaktiviteter, som ønsker at medbringe udstyr som telte, mountainbikes, surfbrætter el.lign.

En af de store fordele ved SUV'en er den gode komfort, men også også masser af plads til bagage. (foto:Canva)

SUV’en er alsidig og robust på vejene. Den kan nemt håndtere forskellige vejoverflader og ujævnt terræn, de fleste har kraftige motorer, der gør det muligt at trække trailer, båd og endda en campingvogn, og de SUV’er, der er kommet på markedet de seneste år, har ofte lang rækkevidde på batteriet.

Takket være den højere siddeposition vil du kunne se vejen klart – farer som huller i vejen eller ting, der er faldet på vejen, kan undgås i tide.

SUV’en er populær i disse tider. Derfor har den større gensalgsværdi, hvis du ønsker at skifte den ud.

Hvad er ulemperne ved en SUV?

Det er sjældent, man køber en bil, som ikke har ulemper. Og SUV’en har da også flere ulemper, som bilbranchen generelt ofte påpeger.

Prisen på en SUV er ikke helt overraskende dyr i forhold til mindre biler. Generelt må man forvente, at jo større bilen er, desto mere skal man betale for den. Det betyder som udgangspunkt også, at man vil opleve, at SUV’en har en dyr brændstoføkonomi. Igen, jo større og tungere bilen er, jo mere brændstofenergi kræves der.

De moderne SUV’er har de seneste år også vist sig at have lidt sværere ved at få bagdelen helt ind mellem de hvide streger end andre biler. Tilbage i 2022 anbefalede bilbrancheforeningen FDM at hæve den anbefalede bredde på de danske parkeringsbåse fra de nuværende 2,5 meter til 2,6 meter, simpelthen fordi dimensionerne på de danske p-båse har ikke udviklet sig tilsvarende med bilernes størrelse.

Også reparationsomkostninger kan give lidt hovedpine. Flere værksteder melder om, at den ekstra vægt fra SUV'er potentielt kan give mere belastning på bilens dæk og bremser. Med tiden kan det forårsage hurtigere slid, hvilket betyder, at du skal udskifte komponenter mere regelmæssigt.

Hvor populære er SUV'er?

SUV’en er meget populær. Familiebilen har for alvor sat deres præg på de danske veje, og ifølge De Danske Bilimportører var 55,3% af alle ny solgte biler i 2023 SUV’er. Kigger man ti år tilbage til 2013 var det blot 5,8% af de nye biler, som var af typen SUV.

Er SUV'er mere sikre?

Der kan være en misforståelse om, at SUV'er generelt er sikrere på grund af deres større, højere og mere robuste ramme, men sikkerhed handler ikke altid om mere end størrelse.

Det er delte meninger om, hvorvidt en SUV er sikrere end andre biler, fordi det afhænger af omstændighederne. Når man læser de de forskellige anmeldelser, der er lavet af SUV’er de senere år, viser de, at SUV’en i frontkollision med et lettere køretøj har en klar fordel, fordi de er bedre i stand til at modstå kraften fra sammenstødet.

Omvendt vil den i situationer, fx i skarpe sving med høj hastighed, være mere tilbøjelig til at rulle på grund af sit høje tyngdepunkt. Dog er nyere modeller udstyret med ESC (Electronic Stability Control) designet til at minimere denne risiko.'

Hvad er forskellen på en SUV og crossover?

Ligesom SUV er blevet et populært begreb inden for bilverdenen, nævnes ’crossover’ også ofte. Og det er der god grund til. Betegnelserne 'SUV' og ’Crossover’ bruges nemlig i høj grad om hinanden.

Ofte er det op til bilproducenten, hvordan de beskriver bilerne. Der, hvor man ofte kan skelne, er, at i nogle tilfælde kan crossovers være en smule lavere og mindre og har ikke altid firehjulstræk. Faktisk er mange crossovers slet ikke tilgængelige med firehjulstræk, mens traditionelle SUV'er oftere har firhjulstræk som standard eller som en mulighed.

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *