Hvad er markedsrenten?

|Posted by | Alle opslag, Højrentekonto, Lån
Tags: , ,
Definition af hvad er markedsrenten
Sammenlign højrentekonti Få den bedste rente blandt opsparingskonti

Hvad er markedsrenten?

Markedsrenten er en rente, der bliver fastsat på baggrund af udbuddet af kredit i markedet og efterspørgslen af denne kredit.

En høj efterspørgsel tillader at, udbyderne af kredit at opkræve en højere rente, uden at miste deres forretning til konkurrenterne med lavere renter. Et fald i efterspørgslen betyder at långiveren sænker sin rente.

Når du får oplyst en rentefod, er det et procenttal, der viser hvad renten er på et lån i forhold til lånets hovedstol.

Du kan kategorisere renten i to kategorier; en kort rente og en lang rente. Den korte rente er en rente der er oplyst ved lån, der har en løbetid på under et år.

Dette er eksempelvis ved nogle hurtiglån og hos låneudbydere, der har en løbetid på helt ned til en måned. Den lange rente oplyses ved lån med en løbetid på over et år.

Hvordan fastsættes markedsrenten?

Markedsrenten bliver ikke fastsat af en organisation eller af staten. Markedsrenten bliver fastsat af det frie marked. Så hvis udbuddet stiger, vil renten falde men hvis efterspørgslen efter kredit stiger, vil renten stige.

Du kan se hvordan markedsrenten vil ændre sig ved forskellige hændelser her:

  • Stigende udbud af penge: Faldende rente
  • Faldende udbud af penge: Stigende rente
  • Stigende efterspørgsel efter penge: Stigende rente
  • Faldende efterspørgsel efter penge: Faldende rente

Markedsrenten følger altså den såkaldte udbud- efterspørgselskurve.

Hvad er Pengemarkedsrenten

Der findes flere slags renter, nogle fastsættes af Nationalbanken som en del af pengepolitiken. Nationalbanken fastsætter blandt andet diskontoen og 7-dagesrenten. Diskontoen er Nationalbankens indlånsrente hvor 7-dagesrenten er udlånsrenten.

På Nationalbankens hjemmeside kan du finde dag-til-dag renten (T/N), som viser hvad et lån koster fra den ene bankdag til den anden. Det er diskontoen, der sætter minimumsrenten.

Ud over dag-til-dag renten bør du også undersøge CIBOR renten. CIBOR står for Copenhagen InterBank Offered Rates, som viser hvad forskellige pengeinstitutter er villige til at udlåne danske kroner for. CIBOR renten vises i flere perioder. Hvis du har brug for at finde dagens CIBOR tal, kan du finde det på Finansrådets hjemmeside. Du kan blandt andet finde rentesatser for de største banker som Danske Bank, Jyske Bank, Nordea Bank, Nykredit, Sydbank og Spar Nord Bank.

Markedsrenten for indlån

I vores hverdag møder vi også eksempler på markedsrenten. Det ene eksempel er på indlånsrenten.

Når vi sætter penge ind på en bankkonto, har vi mulighed for at få renter på vores penge. I dag er renten ikke særlig høj, og faktisk oplever de fleste danskere, at de har bankkonti med 0% i renter.

Har man en opsparing, man godt vil have renter på, har man oftest brug for at finde en højrentekonto. Der findes flere udbydere af opsparingskonti, som giver vidt forskellige renter. Derfor er det vigtigt at sammenligne udbyderne.

Renten, både ved indlån og udlån, bliver oftest fastsat baseret på hovedstolen. Jo højere beløbet er, jo højere en rente vil du opleve. Der kan dog være problemer med at finde en attraktiv højrentekonto, når renten er meget lav.

Markedsrenten for udlån

Ligesom ved højrentekonti, møder vi også markedsrenten ved lån. Dette kan eksempelvis være forbrugslån.

Når du tager et forbrugslån, vil den oftest også inkludere en rente. Disse renter er justeret efter markedsrenten.

Hvis du har et lån med en fleksibel rente, vil du opleve at hvis markedsrenten stiger, vil renten på dit lån også stige. Ligesom ved en opsparingskonto, vil renten på dit lån stige, hvis usikkerheden stiger. 

Sammenlign forbrugslån nu Vi sammenligner markedet, så du kan få det store overblik

Real – og obligationskurser

Når du køber nyt hus, vil du typisk også blive mødt med markedsrenten.

Markedsrenten vil du typisk kunne se på realkreditrenten. Her vil den selvfølgelig være højere, når der er stor efterspørgsel efter at låne penge. Omvendt vil den bare lavere når der er en mindre efterspørgsel.

Du kan også se at der er en markedsrente på real- og obligationskurser, fordi de fleste realkreditinstitutter tilbyder den samme rente.

Markedet er altså i dette eksempel meget effektivt.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comment

Hvad tænker du?

Your email address will not be published.