Hvad koster et serviceeftersyn?

|Posted by | Alle opslag, Tips til bilen
Tags:
Prisen på et serviceeftersyn afhænger af serviceeftersynets omfang. (Foto: Canva)

Hvorfor skal bilen til service? 

At sørge for regelmæssige serviceeftersyn til din bil er vigtigt – ikke kun fordi det sikrer, at bilen kører pålideligt og sikkert i det daglige, men over tid vil bilens komponenter uundgåeligt blive slidt. Det vil resultere i en forringelse af bilens ydeevne – og i værste fald medføre betydelige skader på bilen. 

Selvom du måske er ferm med biler, kan visse dele af bilen være vanskelige eller deciderede umulige for dig at inspicere eller udskifte på egen hånd.

Det gælder særligt for de komplekse teknologiske systemer i moderne biler, da de ofte kræver specialiseret diagnostisk udstyr for at sikre, at bilens elektroniske funktioner korrekt. Men med jævnlige serviceeftersyn er du sikker på, at bilens komponenter og mekaniske dele fungerer, som de skal.  

Hvis du undlader at få din bil regelmæssigt serviceret, og i stedet kun tager den til mekaniker, når synet nærmer sig, løber du en risiko, hvor du misser tidlige tegn på problemer med bilens funktioner.  
 
Et godt eksempel er bildækkene, der måske er slidt ned til et farligt niveau uden at blive udskiftet i tide. Det kan føre til dårligere vejgreb og længere bremselængde. Et andet kendt eksempel er de elektroniske systemer i bilen, der vil begynde at fejle, hvis de ikke får nødvendige softwareopdateringer eller vedligeholdelse. 

Hvis bilen stadig er under garanti, er det vigtigt at følge serviceplanen nøje for at opretholde garantien. Selv efter garantiperioden er det vigtigt at fortsætte med regelmæssige eftersyn for at sikre bilens sikkerhed og forlænge dens levetid. 


Når du aftaler et serviceeftersyn med et værksted, vil du typisk skulle vælge mellem tre typer af eftersyn.

  • Olieservice: Dette er det helt basale eftersyn, der inkluderer udskiftning af motorolie og ofte oliefilter. Det sikrer, at motoren fungerer effektivt og forlænger dens levetid.

  • Lille eftersyn: Inkluderer olieservice samt en grundig tjekliste, der dækker bilens vitale funktioner og sikkerhedssystemer – omfatter gerne bremser, lys, dæktryk og mere.

  • Stort eftersyn: Ud over det, som kontrolleres ved det lille eftersyns, kan et stort eftersyn omfatte udskiftning af tændrør, luftfilter, kølervæske, og kontrol af gear- og bagtøjsolier samt brændstof- og pollenfilter. Et stort eftersyn går til bunds i bilens tilstand og sikrer, at alle komponenter er i topform. Det store eftersyn er især vigtigt for ældre biler eller biler, der har ædt nogle kilometer på vejene i årenes løb. Afhængigt af bilmodellen og det enkelte værksted kan der også indgå yderligere kontroller som fx inspektion af undervognen for rust og skader, tjek af udstødningssystemet for tæthed og effektivitet samt kontrol af bilens elektriske systemer, inklusive batteri og ladning.

  • Hybrid- og Elbiler: Du vil som ejer af hybrid- eller elbil opleve, at der kan være særlige tjek, der fokuserer på batteriets sundhed, softwareopdateringer og inspektion af de elektriske drivlinjekomponenter.
.

Hvad koster service på bil?

Priserne på serviceeftersyn kan variere betydeligt mellem forskellige værksteder. Helt generelt bør du forvente, at et standard serviceeftersyn koster mellem 500 kr. -5.000 kr. Det er stor forskel, og det skyyldes, at prisen kommer helt an på, hvad der skal kontrolleres, og hvilket eftersyn du bestiller.  

Til formål findes der derfor flere prissammenligningssider på nettet, hvor du nemt og uden omkostninger kan modtage tilbud på serviceeftersyn. Her får du også ofte mulighed for at gennemse anmeldelser fra andre bilister, hvilket kan hjælpe dig med at træffe en velinformeret beslutning og finde et værksted, der lever op til dine forventninger. 

Vi har selv været en tur på Danmarks største portal for formidling af tilbud fra værksteder, Autobutler. Og her afslørede tilbuddene, at priserne i udgangspunktet ligger fra 700 kr. for et lille serviceeftersyn og helt op til 15.000 kr. for et stort og omfattende eftersyn til en almindelig mellemsklassebil fra 2020. Det kan derfor godt betale sig at lave lidt ekstra research, når du skal finde dit næste værksted.

Slå din nummerplade op her.

Hvor ofte bør du tage bilen serviceeftersyn

Selvom det ikke er lovpligtigt i Danmark at sende bilen til eftersyn, anbefaler værkstederne som udgangspunkt, at de fleste biler bør have service mindst én gang om året - eller efter hver 10.000 - 30.000 kørte kilometer. Det store kilometerinterval skyldes, at det selvsagt kan være meget individuelt fra bil til bil. 

Når du sender bilen jævnligt afsted, hjælper det med at identificere og løse småproblemer, før de udvikler sig til større og dyrere reparationer. Et standard serviceeftersyn tager typisk mellem 1 til 3 timer, afhængigt af eftersynets omfang og bilens tilstand. 

Det skal du være opmærksom på, når din bil skal til service

Når tiden er inde til et serviceeftersyn af din bil, er der flere ting, du bør have for øje. Det er først og fremmest vigtigt at finde et værksted eller en mekaniker, som du stoler på - især hvis du ikke selv er bekendt med bilers indre mekanik.  

For det andet er det vigtigt, at du er klar over, hvilke reparationer eller tjek din bil kræver. Derfor kan det være en fordel at konsultere et værksted i god tid før servicen. Så får du nemlig en klar ide af, hvad der skal til for at vedligeholde din bil optimalt – herunder et overslag over omkostningerne. Planerne om et hurtigt olieskift kan nemlig hurtigt ændre sig til at være et stort eftersyn med større udgifter. 

Hvis du har planer om at sælge bilen videre på et senere tidspunkt, kan et veludført serviceeftersyn, der er dokumenteret med et stempel i servicebogen, nemlig være til stor fordel i forbindelse med en handel. Det skyldes, at eftersynene tjener som bevis på, at du har vedligeholdt bilen ansvarligt, og at garantien dermed ikke er ugyldig. 

Hos Samlino er vi førende i at skaffe vores kunder den bedste bilforsikringvejhjælp, Tesla Model 3 forsikring eller Audi forsikring.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *