Leasing eller køb af bil – hvad betaler sig?

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Billån, Lån
Tags: , , , , ,
Leasing

Har du brug for en bil? Så er det vigtigt, at du tager stilling til, hvordan den skal finansieres. Vil du købe bilen og finansiere den med et billån, eller vil du blot lease den? Lær alt om det i denne artikel. 

Vi drøfter i den følgende artikel fordele og ulemper, og hvornår det kan betale sig at enten lease eller købe, så du kan blive klogere på, om du skal låne eller lease din næste bil.

Læs også: Spar kassen som elitebilist

Hvad er privatleasing?

Privatleasing er med andre ord en langtidslejeaftale mellem dig og din forhandler. Du lejer altså din bil gennem din forhandler, som finansierer bilen, og lejer den til dig. Dette er ofte for et engangsbeløb og en månedlig ydelse.

Låneperioden aftales med forhandleren, som udarbejder en kontrakt, hvori aftalens detaljer indgår. Når låneperioden er slut, skal du derimod aflevere bilen tilbage til din forhandler, som derfor står med risikoen for værditabet på bilen.

Det er typisk de mere udbredte biler på det danske marked, som leasingselskaberne udbyder, da værditabet er nemmere at kalkulere for leasingselskabet.

Ydermere skal du være opmærksom på, at der er kilometerbegrænsning på en privatleasingaftale. Dette betyder, at du for eksempel må køre op mod 15.000 kilometer pr. år, og derefter koster det ekstra pr. overskredet kilometer.

Læs også: Bule i bilen: Hvad gør du nu?

Hvornår kan det betale sig at enten lease eller låne?

Samlino.dk har sammenlignet priserne på privatleasing med et billån, og fundet ud af, over hvilken tidshorisont det er økonomisk fordelagtigt at tage et billån fremfor at lease en bil. 

Grafen viser, hvor lang tid du minimum skal have din købte bil, før det er prismæssigt fordelagtigt at tage et billån. Der er taget udgangspunkt i en leasingperiode på 36 måneder. Låneperioden er ligeledes på 36 måneder. Der er fundet frem til en samlet sum af, hvad en leaset bil koster over en 36 måneders periode.

Ligeledes er der fundet frem til, hvad et billån vil koste med en løbetid på 36 måneder. Vi antager, i analysen, at bilen bliver solgt efter lånet er tilbagebetalt, med en salgspris hvori værditab på bilen indgår. Til slut er prisen på leasing blevet sammenlignet med prisen på et billånDer hvor graferne skærer hinanden, er det tidspunkt, hvor det fremadrettet er profitabelt at eje en bil fremfor at lease.

 

Fordele og ulemper ved et billån

Fordele

Når du ejer din egen bil, kan du bruge den, lige når du vil, hvilket giver en stor grad af frihed. Du kan eksempelvis tage på en impulsiv weekendtur eller tage bilen på ferie.

Når du ønsker at skifte din bil ud, vil du ligeledes tjene en del af bilens købspris ind igen, og det er penge, du eventuelt kan bruge til at købe en ny bil.

Ulemper

Med mindre du har en større formue stående på bankkontoen, skal du tage et lån for at kunne betale for bilen. Du kan hænge på lånet i flere år, og det vil ”æde” en vis procentdel af din indtægt op i den periode. 

Med ejerskabet følger derudover forpligtelser i form af omkostninger til serviceeftersyn og dermed vedligeholdelse af bilen. Du skal også huske at tegne en bilforsikring, da den ellers er ulovlig at køre rundt i, hvis du ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring.

Fordele og ulemper ved leasing af bil

Fordele

Hvis du har et forholdsvist stabilt liv i forhold til job, parforhold og bolig, kan du forudsige dit kørselsbehov rimelig præcist, og leasing af bilen kan derfor være en god løsning.

Nogle af de helt store fordele er, at service og reparationer oftest er omfattet af leasingaftalen – du skal dog selv sørge for at tegne en bilforsikring.

Du kan hos Samlino.dk sammenligne bilforsikringer hos selskaber såsom Tryg og FDM Forsikring. Derudover kan du være helt ligeglad med bilens afskrivninger, da det er leasingselskabet, der har risikoen for bilens værdi, og som står for salget af bilen.

Startbetalingen er kun omkring fem-ti procent af bilens værdi, og du vil alt andet lige ikke have brug for at låne penge til leasing i modsætning til bilkøb.

Ulemper

Leasingkontrakten sætter nogle begrænsninger for dig i modsætning til, hvis du ejede din egen bil. Det kan nævnes, at det kan koste en hel del ekstra, hvis du kører flere kilometer end aftalt.

Der kan også være begrænsninger i forhold til, hvem der må køre bilen og i hvilke lande. Pas i øvrigt på med at beskadige bilen ud over almindelig slitage, da du højst sandsynligt selv kommer til at betale for det.

Læs også: Hvad gør du, hvis en anden kører galt i din bil?

Opsiger du i øvrigt leasingaftalen før tid, vil der i nogle tilfælde blive opkrævet ekstra omkostninger.

Til sidst kan det nævnes, at nogle bilmærker og –modeller er dyrere at lease end at eje. En god tommelfingerregel er, at hvis startbetalingen er under 10 % af bilens nypris, og månedsydelsen er under én procent af bilens nypris ved en leasingperiode på tre år, så er det et godt leasingtilbud.

Hvis bilen eksempelvis koster 150.000 kroner fra ny, skal førstegangsydelsen være under 15.000 kroner, og den månedlige ydelse skal være under 2.000 kroner, for at der er tale om et godt tilbud.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3.6 / 5. Antal bedømmelser 15

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *