Sådan reducerer du din skat!

|Posted by | A-kasse, Aktuelt, Sparetips, Tips og tricks
Tags: , , ,
Få styr på dine fradrag; En håndsrækning til dig, der ikke føler dig skatte-ferm.

Få styr på dine fradrag: En håndsrækning til dig, der ikke føler dig skatte-ferm.

Måske venter du i spænding på at finde ud af, om du skal have penge tilbage, eller om du i stedet har udsigt til et massivt skattesmæk. Hvis du er opmærksom på hvilke fradrag du har ret til, kan det faktisk have stor betydning for hvor meget, du skal betale i skat. Vi har samlet fem af de mest almindelige fradrag herunder, så du kan reducere din skat!

Disse skattefradrag snyder du typisk dig selv for

Selv folk, der har været på arbejdsmarkedet og betalt skat i årevis, synes, det er vanskeligt at finde rundt i forskuds- og årsopgørelsen. Måske er det især svært at gennemskue, hvad der er hvad, hvis man selv skal indtaste oplysningerne.

1. Befordringsfradrag/Kørselsfradrag
Selvom befordringsfradraget automatisk er på din årsopgørelse, kan der være forhold og ændringer i din situation, der gør, at dit fradrag enten er for højt eller for lavt. Det kan eksempelvis være hvis du skifter arbejde, som ligger længere væk fra din bopæl – eller omvendt, hvis du skifter bopæl og får længere eller kortere til din arbejdsplads. Hvis du har mere end 12 km fra din bopæl til din arbejdsplads, kan du få befordringsfradrag. Det er ikke afgørende, hvordan du transporterer dig. Så hvis du er typen, der hver dag hopper på cyklen til og fra arbejde, kan det faktisk blive ret mange penge på årsbasis, når du trækker ca. 2 kr. pr. kørt kilometer fra. Transporterer du dig fx 27 km. dagligt til og fra arbejde på alle de ca. 253 arbejdsdage, du har på et år, uden at taste det ind i din årsopgørelse, snyder du potentielt dig selv for over 13.000 kroner.

2. Kontingent til a-kasse og fagforening
Når du er medlem af en a-kasse og/ eller fagforening, betaler du et medlemskontingent. Dette beløb kan du trække fra i skat. For fagforeningskontingentet er der dog et loft på 6.000 kr., mens der ikke er noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingentet til a-kassen. Så er du f.eks. medlem af Akademikernes A-kasse, der tilbyder det laveste kontingent for højtuddannede i Danmark, betaler du som fuldtidsbeskæftiget 444 kr. pr. måned i kontingent. Det er 5.328 kr. du kan trække fra i skat årligt, hvilket have en rigtig stor betydning for slutregnskabet.

Læs også: Hvad er en a-kasse?

3. Gaver til velgørende foreninger
Hvis du giver gaver til velgørende foreninger og formål, kan du trække dette bidrag fra i skat. Hvis du ved donationerne oplyser foreningen om dit cpr-nummer, sker det automatisk. Du kan dog højst få fradrag for 16.600 kroner, hvilket vil sige, at alt, hvad du giver af gaver derudover, ikke kan trækkes fra i skat.

4. Håndværkerfradrag
Du kan få håndværkerfradrag for services og håndværkerydelser af alle størrelser. For at få fradrag skal serviceyderen være betalt senest d. 29 februar i året efter ydelsen er foregået i. Derudover skal ydelsen naturligvis fremgå af listen over godkendte ydelser. Hvis du vil udnytte fradraget, skal alle regninger være betalt digitalt. Du kan ikke betale håndværkerne kontant, selvom du får en faktura med dato. Det er vigtigt, du gemmer dokumentation for det udførte arbejde. Selvom du ikke skal indsende dokumentationen til SKAT, kan de bede dig om det flere år efter. Husk at beløbet ikke overføres automatisk mellem ægtefæller, så I skal indtaste hver jeres andel.

5. Renteudgifter
Hvis du har negativ nettokapitalindkomst i form af eksempelvis renteudgifter, får du fradrag i sundhedsbidrag og kommune- og kirkeskat. Så hvis du har et lån, som du betaler renter af, kan du få fradrag for dine renteudgifter. Det gælder både for banklån, realkreditlån, forbrugslån hos et finansieringsselskab samt renter på en kontokortordning. Du kan læse om flere typer af skattefradrag på SKATs hjemmeside, hvor de enkelte fradrag også uddybes.

Læs også: Basis-skatteguide!

Det skal du være opmærksom på

Hvis din indkomst på et tidspunkt ændrer sig, skal du selv ændre din forskudsopgørelse. Logger du ind med dit NemID og redigerer din forskudsopgørelse, opdateres dit skattekort automatisk, og ændringerne vil blive implementeret den første i næstkommende måned. Allerede fra november kan du rette i din forskudsopgørelse, hvis det i løbet af året er sket større ændringer i dine økonomiske forhold. I Danmark er skatteprocenten højere end i rigtig mange andre lande, men der er ingen grund til at betale mere i skat, end du er forpligtet til! Derfor er det vigtigt at kende til de forskellige typer af fradrag. SKAT oplyser, at årsopgørelsen for sidste år altid kan ses omkring marts.

Der findes mange andre måder, hvorpå du kan få nogle ekstra penge mellem hænderne end ved at reducere din skat. Du kan eksempelvis spare penge på faste udgifter, såsom forsikring, bredbånd og mobilabonnement. Indenfor bredbånd kan du kigge på vores samarbejdspartnere som har et bredt udvalg af løsninger. Du kan med fordel bruge vores sammenligningsportal, så du kan finde det billigste og bedste bredbånd til dig.

Oliver Frost

Om Oliver Frost

Oliver Frost er Content Marketer hos Samlino.dk og interesserer sig meget for finans og personlig økonomi. Ved siden af arbejdet har Oliver blandt andet sin egen blog om aktieinvestering. I er velkomne til at stille spørgsmål til ham i tråden nedenfor!