Bredbånd - Alt hvad du skal vide om bredbånd i Denmark

For at komme på internettet i dit hjem, skal du først og fremmest tegne et abonnement hos en bredbåndsudbyder. Et bredbåndsabonnement er en aftale mellem dig og internetudbyderen, som beskriver, hvor hurtigt internettet skal være, prisen og et eventuelt dataloft.

Selvom der er adgang til internettet mange offentlige steder, er det som regel en god idé at have en internetforbindelse i hjemmet også. Det betyder, at du har din egen forbindelse, hvilket også er mere sikkert i forhold til de offentligt tilgængelige.

Dit eget netværk kan du beskytte med et kodeord, som gør det svært for fremmed at få adgang til dine private oplysninger. Du skal derfor være sikker på at din kodeord er svært at gætte, så det bliver sværere for uvedkommende at få adgang. Oftest har netværket allerede et kodeord, som står i en vedlagt folder eller bag på routeren.

Det er meget brugbart at vide hvordan forbrug af data bliver målt – især hvis man har et abonnement med dataloft på. Alt hvad du bruger internettet til, lige fra online shopping til online spil, bruger data. Nogle aktiviteter bruger mere data end andre, men hvordan ved du præcis hvor meget data de forskellige aktiviteter bruger - og hvor mange gigabyte du skal bruge i det hele?

Hvad betyder GB, MB og KB?

GB: Gigabyte
MB: Megabyte (1000 MB = 1 GB)
KB: Kilobyte (1000 KB = 1 MB)

Selvom dit dataforbrug afhænger af, hvordan du bruger internettet, så er der her nogle hovedregler som kan give en idé, om hvor meget data du bruger. Tallene er ikke 100% korrekte, da de er baseret på gennemsnit af de forskellige aktiviteter (f.eks. hvor lang en sang i gennemsnit er). Du kan derfor ikke bruge tallene som en facitliste, men de kan give en idé om, hvor meget data forskellige aktiviteter kræver.

 • 0,3 GB = Surfe på hjemmesider i 40 timer
 • 0,8 GB = Sende 200 emails (størrelsen på vedhæftede filer vil gøre forbruget tilsvarende større)
 • 2,1 GB = Downloade én film (ikke HD)
 • 4 MB = Downloade én sang
 • 5,2 GB = 80 timers online radio

Forskellige internetudbydere har forskellige konsekvenser, hvis du overskrider loftet for hvor meget data har adgang tid. Det er information du kan finde i dit abonnement, men her er de gængse konsekvenser:

 • Din internetforbindelse bliver afbrudt
 • Du betaler for det yderligere dataforbrug
 • Du kan fortsætte med at have forbindelse til internettet – dog med nedsat hastighed

Hvis du har et abonnement med dataloft, vil du typisk modtage en e-mail fra din udbyder, når du er ved at nærme dig loftet. Dette virker som en form for advarsel, så du ikke rammer loftet uden du er klar over det.

Hvis du ofte nærmer dig dit dataloft, kunne du måske drage fordel af at skifte til et abonnement med ubegrænset datatrafik.

Det kommer an på hvor meget data du bruger. De ubegrænsede pakker gør det muligt at surfe på internettet hele tiden, uden bekymringer for at ramme loftet. Hvis man på den anden side ikke har et stort forbrug, kan der være penge at spare i forhold til løsningerne med dataloft.

Ubegrænset data: fordele

 • Du kan bruge internettet så meget du har lyst til, uden at overveje hvor meget data du bruger. Det er især en god idé hvis man er flere der deler internetforbindelsen.

Der er flere forskellige ting der har indflydelse på din internethastighed, som samlet bliver målt i Mbps (megabits per second) og Kbps (kilobits per second). Jo højere tallene er, desto hurtigere vil dit internet være. Selvom hurtigt internet er vigtigt, er det ikke sikkert at den hurtigste forbindelse er nødvendig i dit tilfælde. I forhold til hvilke aktiviteter du bruger internettet til, bør du finde et abonnement med en hastighed som passer til dine behov.

Med en hastighed på 20 megabit i sekundet (hvilket ca. svarer til 3G), kan man streame musiktjenester, så som spotify, Wimp og TDC Play uden problemer. Normale film og serier er heller intet problem at streame, men HD film kan godt blive en udfordring.

Den hurtigste forbindelse opnår man dog uden tvivl med en fastnet internetforbindelser. Den kan dog kun fås til hjemmet, da man opnår forbindelse gennem kabler i jorden. Med bredbånd til fastnet kan du opnå en hastighed på helt op til 90 megabit, hvilket er en af de hurtigste forbindelser som du pt. kan

I den anden ende af skalaen, har du en hastighed på 2 megabit i sekundet. Med sådan en hastighed, bør man nok begrænse sit internetforbrug til e-mails og surfing på hjemmesider som Facebook og nyhedstjenester. Hvis man omvendt har forbindelse med 90 megabit i sekundet, skal man ikke bekymrer sig om sine aktiviteter.

Det er også værd at overveje hvor mange maskiner, så som computere, telefoner, tablets osv. som skal bruge internetforbindelsen samtidigt. Jo flere der er på, jo mere af båndbredden bruger man, så at sige. Hvis du oplever at dit internet er langsomt, kan det derfor skyldes at I er for mange på i forhold til båndbredden - og så er det måske blevet tid til at opgradere.

Hvis du ikke er helt sikker på hvor meget data du skal skal bruge i dit abonnement, så kan det være at du passer i en af de følgende kategorier, som kan give et billede af hvilken løsning der passer bedst til dine behov:

Internet afhængig

Du bruger internettet hver dag til aktiviteter der kræver en høj datamængde, som at se TV-programmer, downloade film, høre musik og spille online computerspil.

Hvad du bør lede efter:

 • Ubegrænset datamængde eller et højt dataloft
 • Høj internethastighed

Hastigheden på dit internet er bestemt ud fra flere forskellige faktorer:

 • Hvor langt er du fra serveren: Jo tættere, jo bedre!
 • Hvad du bruger internettet til: Brugere der downloader film i HD og andre krævende aktiviteter, vil opleve at hastigheden bliver nedsat. Det bliver gjort fra udbyderens side for at undgå, at en enkelt bruger optager hele netværket, så andre brugeres oplevelse bliver nedsat.
 • Antallet af brugere: Jo flere der er tilsluttet netværket på samme tid, desto langsommere vil forbindelsen være.
 • Dit kabel og router: Hardware er ikke altid det samme. Noget udstyr kan ikke arbejde med samme hastighed som andet - det kan også sænke hastigheden.Vejret: Din internethastighed kan blive lavere hvis der er ekstreme vejrforhold.

Der er i dag mange muligheder for de forbrugere, der leder efter en god handel på deres bredbånd. Nogle internetudbydere tilbyder samlede pakker, som også inkluderer andre produkter end internet. Det er f.eks. fastnet telefon, fjernsyn og internet i én samlet pakke. Ikke desto mindre bliver du nødt til at læse det der står med småt i aftalen, for at være sikker på hvad der bliver tilbudt i pakken.

Samlet pakke: fordele og ulemper

 • Hvis du betaler for flere forskellige produkter samlet, betyder det færre regninger og gør det letter at betale til tiden.
 • Du får muligvis mere for pengene hvis du samler flere abonnementer ét sted.
 • Det bliver til gengæld sværere at overskue hvad du betaler for de enkelte services.
 • Du risikerer også at få færre valg i forhold til at vælge specifikke produkter, eftersom pakkerne ofte er standardiserede.
 • Dette kan medføre at du betaler for services og funktioner som du ikke bruger.

Ud over den pris du betaler for internettet igennem dit abonnement, er der også flere gebyrer som skal betales i den forbindelse:

 • Installations gebyr
 • Gebyr for sen betaling
 • Pris for router (routeren er typisk gratis som en del af abonnementet)
 • Gebyr for at overstige dataloftet
 • Gebyr for at opsige abonnementet før tid
 • Gebyr for at skifte internetudbyder

 • Troværdighed: Når du skal vælge en internetudbyder til at tegne et abonnement, kan det være en fordel at læse om udbyderen på internettet, tale med folk du kender og finde ud af hvordan andre folks oplevelse af firmaet har været. Hvis udbyderen har et dårligt omdømme, kan det være en idé at finde et andet firma.
 • Dækning: Inden du bestiller abonnementet, så undersøg hvordan dækningen er i det område hvor du bor. Udbyderne deler denne type oplysninger på deres hjemmesider - så tag et kig på dem inden du bestiller. I forhold til det mobile bredbåndsnetværk, så er der fire selskaber som ejer masterne. Derfor kan du nøjes med at tjekke 3, TDC, Telenor og Telia, for at få overblik over hvor godt dit område er dækket af 3G eller 4G netværk. Resten af udbyderne lejer sig ind på et af netværkerne, og derfor kan du altså få ligeså god dækning med f.eks. Oister som med 3, eftersom de kører på samme netværk.

Sammenlign de bedste abonnementer


Har du stadig spørgsmål til bredbånd, så tag et kig på vores FAQ til bredbånd, og bliv klogere. Hvis du er i tvivl om ord eller begreber, så kan du komme ind i jargonen her. Derudover er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis der er spørgsmål du ikke har fået svar på.

Sammenlign og køb i tre simple trin

Danmarks største sammenligningsportal

100% gratis
Hurtigt & nemt
Uafhængig & uvildig

Samlino.dk er stedet, hvor du kan sammenligne priser på mange finansielle ydelser, såsom bilforsikring, bredbånd, mobilabonnement, forbrugslån, mv.

Testimonial person
Mine mobil- og bredbåndsabonnementer har fået et økonomisk serviceeftersyn, efter jeg fik sammenlignet priser og ydelser på Samlino.dk. Rundt regnet sparer jeg DKK 250,- om måneden, efter jeg skiftede til de nye udbydere.
Jonas, Adm. direktør - This Recording Company, København

Mere end 500.000 danskere har allerede sammenlignet

Priser indhentet i de sidste 24 timer

Gratis sparetips

Få de bedste sparetips og deals direkte i din inbox ved at skrive dig op til vores nyhedsbrev.

Seneste nyt

Hold dig opdateret på de seneste nyheder om finansielle produkter og markedssammenligning Se alle nyheder