Bilforsikring

Danske bilejere får flere buler - sådan tackler du situationen

Af Tobias Mølgaard Sørensen | Senest opdateret 17. April 2024 | Læsetid: 7 minutter

bule-i-bilen
Kære bilejer, vi har en god og en dårlig nyhed til dig.

Danske bilejere får flere buler, men til gengæld kommer vi selv mindre til skade i trafikken – uheldene stopper så at sige ved bulen.

Da det er svært at leve et helt liv på vejene uden at få en bule eller to, gør vi dig i denne artikel klogere på, hvorfor antallet af buler i Danmark er stigende, hvordan du kan udbedre en bule, og hvordan du forsikringsmæssigt står stillet i situationen.

Se indholdsfortegnelse til højre for ovenstående billede. Hvis mobil; over billedet.

Danske biler får flere buler

I Danmark opstår der i gennemsnit 28 buler om dagen.

Det viser tal fra Politiets registreringer, som motormagasinet og bilforsikringsformidleren FDM har gravet frem. I alt blev der i 1. halvår af 2019 “uddelt” hele 5.100 buler til de danske bilejere.

Det er en stigning på 11% fra 2018, mens tallet fra 2017 til 2018 steg med 9%. Det er altså en stigende tendens, at vi danskere får buler i bilen.

Til sammenligning er den generelle vejtrafik kun steget med 1,1% fra 4. kvartal 2017 til 4. kvartal 2018 og blot 14% siden 2010. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Se hvor du får den billigste vejhjælp.

Færre danskere bliver dræbt i trafikken

Mens antallet af buler i bilerne er steget, viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af dræbte i trafikken er faldet drastisk. Således blev 171 dræbt i trafikken i 2018, hvilket er det næstlaveste antal nogensinde og mere end en halvering siden 2008:

For den rette læsning af tabellen, anbefaler vi at rotere skærmen, såfremt du læser artiklen på mobilen.

I første halvår 2019 blev 76 dræbt i trafikken – 5 færre sammenlignet med samme periode sidste år. Det er således muligt, at vi danskere kan være på vej mod et rekordlavt tal i 2019, hvis tendensen fortsætter.

Ifølge Europa-Komissionen havde Danmark i 2018 næstfærrest dræbte i trafikken pr. indbygger blandt EU-landene. Kun Storbritannien havde færre.

Det lavere antal personskader i trafikken skyldes flere faktorer, herunder et forbedret sikkerhedsniveau i bilerne, forbedret og mere sikker infrastruktur, færdselskampagner med mere.

Derfor får danskere flere buler

Har du selv lidt for mange gange oplevet at skulle suge maven helt ind og vride dig ud af bilen efter at have parkeret – eller måske har du skulle kravle over sæderne, fordi du holdt lidt for tæt?

Vær helt rolig: Det skyldes ikke nødvendigvis, at du er blevet bredere om livet eller dårligere til at parkere.

De stigende antal buler skyldes istedet, at p-båsene over de seneste år er blevet smallere. Der har været en stor efterspørgsel efter parkeringspladser, som har resulteret i at flere p-båse bliver klemt ind på samme plads. Der er nemlig ingen krav til, hvor brede p-båsene skal være.

Læs også: Usædvanlige situationer – dækker din bilforsikring her?

Samtidig har der været en tendens til, at bilerne bliver bredere og bredere. Eksempelvis er VW Golf blevet 19 cm bredere, siden den første model udkom i 1974. Såfremt registreringsafgiften sænkes yderligere vil den naturlige konsekvens heraf også være større biler på de danske veje og parkeringspladser.

Større biler og mindre parkeringspladser betyder, at p-pladserne er blevet mindre brugervenlige for bilisterne. Har du eksempelvis større varer, der skal læsses, eller børn der skal fastspændes, skal der ikke meget til, før du støder døren ind i nabobilen.

Danske bilister rammes af Bilka-buler

Ekstra Bladet kunne tilbage i august 2015 fortælle, at risikoen for de såkaldte Bilka-buler dengang var stigende, og vi kan da i den seneste statistik også se, at antallet af buler i Danmark er stærkt stigende.

Du får en såkaldt Bilka-bule, når andre biler laver en bule i din bil, mens den holder parkeret. Bilka-buler kommer oftest, når en bildør åbnes og støder ind i din bil, hvilket typisk kunne ske på en parkeringsplads ved supermarkedet Bilka – deraf navnet.

Hvis den ansvarlige ikke efterlader sine informationer, betyder det, at du eller din eventuelle kaskoforsikring vil skulle hæfte for skaden.

Buler og bilforsikring

Hvad gør du, når uheldet er sket?

Det vil som udgangspunkt være den, der laver skaden, som skal dække reparationen. Det er dog langt fra garanteret, at personen foran Bilka i Hillerød vil lægge sit nummer til dig og tage ansvaret.

Forestil dig, du kommer ud på parkeringspladsen efter en hurtig indkøbstur og ser, at du har fået en bule i bilen. Skadevolderen har stukket halen mellem benene og er smuttet uden at efterlade en seddel med sin kontaktinformation.

Her skal du have fat i din kaskoforsikring, som kan dække situationen – også selvom du ikke selv er skyld i bulen.

Når du hiver fat i din forsikring, skal du i så fald betale din selvrisiko. Selvrisikoens beløb har du selv sat, da du tegnede din forsikring, og den vil oftest ligge mellem 1.000 og 8.000 kroner. En lav selvrisiko kan umiddelbart virke attraktiv, da du så skal betale mindre, hvis du modtager en bule, men det vil samtidig gøre din forsikringspræmie højere. En høj selvrisiko vil derimod gøre din forsikringspræmie billigere – det er et spørgsmål om dine behov.

Læs også: Selvrisikoens betydning for prisen på bilforsikring

Får du en bule risikerer du desuden, at din månedlige eller kvartalsvise forsikringspris stiger. Det skyldes, at forsikringsselskaber vurderer din risko for at ende i en ny ulykke ud fra din skadeshistorik (som en bule kan indgå i). Mange forsikringsselskaber har et såkaldt præmietrin-system, hvor det højeste trin typisk er det billigste – opnår du dette trin, vil du typisk bliver kaldt “elitebilist”. Du vil med en skade ofte rykke et til flere trin ned, og din forsikring vil dermed blive dyrere. Er bulen i din bil ikke så stor, vil det altså ofte bedre kunne betale sig enten at lade den være, eller selv at få den lavet.

Læs også: Sådan bliver du elitebilist

Du kan med fordel bruge vores gratis bilforsikringsberegner til at se, om din bilforsikring nu også er den bedste og billigste til dine behov:

Få en bilforsikring, der dækker buler!2 minutter kan i gns. spare dig 3.000 kr.

Sådan udbedrer du en bule i bilen

Man skelner mellem skarpe og bløde buler. Jo blødere en bule er, desto nemmere er det typisk at udbedre den. Vi anbefaler derfor at få en skarp bule rettet af en professionel eller gennem din forsikring, mens du med fordel selv kan udbedre en blød bule.

Få hjælp af en bulespecialist

Der er mange firmaer (f.eks. Dentbusters og Bulespecialisten), der tilbyder buleudretning af såkaldt “bløde buler” til en overskuelig pris. Vælger du at få udrettet din bule i bilen på denne måde, slipper du for en “tofarvet lak”, som du kan risikere at få fra værkstedet. Det koster typisk i omegnen af 1.000 kroner at få rettet en bule ud på denne måde.

Ret selv bulen ud

Hvis du er lidt af en handyman, bugner videoplatformen YouTube med gør-det-selv guides til udretning af en blød bule i bilen.

Eksempelvis kan du købe et reparationssæt til at fixe den. Det koster lidt mere, men så har du også udstyret, hvis du skulle få en bule igen. Langsigtet kan det vise sig at være en god investering.

Se, hvordan du kan benytte et reperationssæt herunder:

Du kan også bruge svupper og kogende vand:

  1. Rengør en svupper, og smør kanten med vaseline, så den er nem at fjerne igen
  2. Kog vand, og hæld det ud over bulen
  3. Pres forsigtigt svupperen over bulen, og hiv
  4. Gentag trin 2. og 3. efter behov – stop, når bulen popper ud igen

Held og lykke! Husk at du også kan sammenligne din kaskoforsikring, Tesla forsirking og ansvarsforsikring til bil. 

Leder du efter Bilforsikring?

Du kan spare op til 3.000 kr. om året hvis du vælger den rigtige bilforsikingspakke