Hvordan aflæser man en elmåler?

|Posted by | Alle opslag, El
Tags: , , , , ,
el elmåler elpris elpriser strøm strømmåler elforbrug (Foto: Canva)
Hvis du har en elmåler af ældre dato, skal du typisk aflæse den selv. (Foto: Canva)

Har du ikke en fjernaflæst elmåler, har du med garanti en elmåler, som skal aflæses manuelt. Se, hvordan du aflæser din elmåler her.

Næsten alle elmålere i dag er fjernaflæst, så det er meget sandsynligt, at din elmåler også er det. Hvis din elmåler er fjernaflæst, så vil den blive aflæst automatisk uden behov for din involvering.

Men hvis du stadig har en ældre elmåler, vil du derimod skulle aflæse den manuelt mindst en gang om året.

Her kan du se, hvordan du aflæser din elmåler derhjemme.

Trin-for-trin: Sådan aflæser du din elmåler

Aflæs din elmåler selv

Det er ganske enkelt at aflæse en elmåler, hvis du ikke har en fjernaflæst elmåler.

Skal du aflæse din elmåler manuelt, vil du modtage et aflæsningskort fra dit elselskab, når det er tid til at aflæse elmåleren. Du skal aflæse og notere det samlede elforbrug og indberette det til elselskabet.

Sluk alt og find elmåler

Først skal du finde din elmåler. Typisk er den placeret i entreen, en gang, et teknikrum eller et bryggers. I nogle tilfælde kan elmåleren også sidde i et skab uden for bygningen.

For at få en nøjagtig aflæsning er det vigtigt at slukke for alle elektriske apparater i dit hjem. Dette sikrer, at der ikke er nogen strømforbrug i øjeblikket.

Aflæs og notér elforbrug

På elmåleren finder du flere tal og måleværktøjer. Der kan være flere forskellige typer elmålere, men de fleste har et digitalt display eller en række roterende hjul med tal på. Læs aflæsningerne fra venstre mod højre og skriv dem ned.

Hvis det er en nyere model, skal du notere tallene på displayet. Det digitale display viser flere forskellige oplysninger. Udover det samlede elforbrug kan du også aflæse dit aktuelle elforbrug og i nogle tilfælde mængden af strøm, der bliver produceret, hvis der er solceller på din ejendom. Hvordan du aflæser og navigerer mellem de forskellige visninger på displayet, afhænger af hvilken type elmåler du har. Men som standard viser elmåleren altid det totale elforbrug.

Har du en elmåler af ældre dato, skal du aflæse tælleværket. Det samlede elforbrug svarer til det tal, du ser på det mekaniske tælleværk på elmåleren.

Du aflæser det totale elforbrug ved at se efter tallet efterfulgt af måleenheden kWh. Vil du derimod aflæse det øjeblikkelige forbrug, skal du notere tallet efterfulgt af måleenheden kW.

Tjek decimaler og dato

Nogle elmålere har decimaler på aflæsningerne for at vise mindre mængder af brugt elektricitet. Hvis der er decimaler, skal du også tage højde for dem og skrive dem ned korrekt.

For at have en præcis reference er det en god idé at notere dato og tidspunkt for, hvornår du aflæser elmåleren. Dette kan være nyttigt, hvis du ønsker at holde øje med dit strømforbrug over tid eller sammenligne det med tidligere aflæsninger.

Har du også en Tesla? Hos Samlino får du den bedste Tesla forsikring på markedet. Så er du også sikker på, at du har den perfekte bilforsikring til dine behov.

Se og sammenlign elpriser Det koster dig 0 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *