Skat 2020: Alt du skal vide for at undgå skattesmæk

|Posted by | Alle opslag, Højrentekonto, Job, Lån, Sparetips
Tags: , , , , , , , , ,

guide-til-skat

Danskerne er et af de folkefærd, der procentmæssigt betaler mest skat i verden. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvordan du opgør den korrekt, så du kan undgå at betale mere, end du behøver. Eller det der er værre – ende med et stort skattesmæk i april.

Vi bringer her en stor guide til forskudsopgørelsen, årsopgørelsen og alt andet, du har brug for at vide om skat. Guiden indeholder bl.a. vigtige tidsfrister samt forklaringer af begreber som skattekort, hovedkort, bi-kort, moms, fradrag, A-skat og B-skat. Du kan også finde et eksempel på en skatteberegning.

Klik dig direkte til den information, du søger:

Skat i Danmark
Hvem skal betale skat?
Hvornår får man skat tilbage i 2020?
Hvad er en forskudsopgørelse?
Hvad er en årsopgørelse?
Eksempel på skatteberegning
Skattesmæk
Vigtige datoer og tidsfrister
Beskatning af aktier for private
Beskatning af obligationer for private
Begrebsliste

Skat i Danmark

Danmark er kendt verden over som et velfærdssamfund. En af måderne det kan ses, er de mange offentlige velfærdsgoder som eksempelvis SU, skoler, kontanthjælp, folkepension og børnepenge. Skat har sit eget ministerium og sin egen minister, og udgør statens største indkomst.

Ifølge Skat koster vores velfærdsstat mere end 1.000 milliarder kroner om året i drift, og derfor betaler danskerne, i forhold til andre folkefærd en høj skat.

De direkte skatter består blandt andet af indkomstskat, arbejdsmarkedsbidrag og ejendomsskat også kaldet grundskyld. Det er her staten høster sin største andel af danskernes skattekroner.

De indirekte skatter består af moms, forskellige afgifter og told, og udgør cirka 35 procent af de samlede skatter.

Bruger du for mange penge på abonnementer? Sammenlign abonnementer her!

Hvem skal betale skat?

Alle der bor og arbejder i Danmark, og har en indkomst, skal betale skat her i landet. Det gælder også hvis du for eksempel er på dagpenge, kontanthjælp, SU, pension, eller hvis du arbejder i udlandet, men bor i Danmark.

De fleste danskere modtager deres årsopgørelse i marts, og hvert år er spørgsmålet det samme: Får du penge tilbage i skat, eller står du overfor et skattesmæk?

Hvis du skal betale penge tilbage, er det ærgerligt fordi det kommer som en ekstra udgift. Nogle gange kan det være en rigtig stor ekstraudgift, hvis man ikke har udfyldt sin forskudsopgørelse korrekt, og det kan være svært at få plads til skattesmækket i privatøkonomien. Man kan af den grund være nødsaget til at tage et skattelån, for at betale sit skattesmæk

Sammenlign lån til skattebetaling Sammenlign skattelån, for at finde det billigste lån

Skal du have penge tilbage fra skat, kan det virke som held eller en behagelig overraskelse, men i realiteten betyder det, at du har betalt for meget i skat i løbet af året. Du har faktisk givet en slags lån til staten, hvilket er bedre brugt andre steder, som f.eks. på en højrentekonto.

Ifølge DR nyhederne skulle over én million danskere betale penge tilbage til Skat, da de i foråret 2019 modtog deres årsopgørelse for 2018. I alt skulle de betale 6,3 milliarder kroner tilbage til staten, hvilket svarer til at de hver skulle betale ca. 6300 kroner tilbage til Skat.

Omvendt oplyser DR at 3,4 milioner danskere fik skattepenge retur fra årsopgørelsen fra 2018, til en værdi af 16,2 milliarder kroner.

Hvornår får man skat tilbage i 2020?

I 2020 åbner årsopgørelsen 9. marts, hvor du herefter kan gå ind og tjekke din årsopgørelse. Dog kan det være svært at komme ind og tjekke den tæt på 9. marts grundet stort pres på skats it-systemer.

Hvis du har været så heldig at du skal have skattepenge tilbage i 2020, udbetaler Skat pengene 3. april til din nemkonto. Du kan herefter bruge pengene som du vil, du kan eksempelvis sætte dem på en højrentekonto, for at tjene penge på renter.

Skal du betale restskat, kan det være svært at få det til at passe ind i budgettet. Derfor findes der en række lån designet til at hjælpe folk i denne situation. Du kan sammenligne og finde det billigste lån til din situation på knappen nedenunder.

Skal du betale restskat? Sammenlign skattelån fra alle udbydere for at spare penge

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen bliver frigivet i November og viser, hvad Skat forventer, du har af indtægter. Samt hvad du skal betale i skat i løbet af året. Stemmer forskudopgørelsen ikke overens, skal du rette din selvangivelse. Skat henter mange af oplysninger automatisk, men det er vigtig for alle danskere at tjekke op på forskudsopgørelsen hvert år.

Det er vigtig at have styr på sin selvangivelse, så man ikke bliver snydt, eller bare får sig en ubehagelig overraskelse, når man modtager sin årsopgørelse til foråret. For eksempel findes der en række fradrag, som man nemt kan gå glip af, hvis man ikke husker at oplyse de korrekte tal til Skat.

Rigtig mange danskere modtager eksempelvis befordringsfradrag, også kaldet kørselsfradrag. Hvis du selv betaler din transport til og fra arbejde, og du har længere end 12 kilometer på arbejde, kan du få kørselsfradrag. SU og ulønnet praktik giver ikke ret til fradraget, men alle typer betalt arbejde, inklusiv løntilskud og studiejob giver ret til kørselsfradrag.

Et fradrag, som mange danskere går glip af, er fradraget for donationer til velgørende formål, hvor man kan få et fradrag på op mod 16.600 kroner i 2020. På Skats hjemmeside kan du se hvilke organisationer, der hører under velgørende formål. Mobilepay, udvilket af Danske Bank, har gjort det nemmere for danskerne at få dette fradrag. Alle donationer igennem Mobilepay bliver nemlig automatisk opgjort til Skat.

Forskudsopgørelsen for det kommende år bliver som nævnt altid frigivet i november. Dette sker på baggrund af dine økonomiske oplysninger, som Skat har indsamlet fra tidligere år.

Det er muligt at ændre i forskudsopgørelsen hele året, og det er specielt vigtigt at huske hvis:

  1. Der er sket væsentlige ændringer i din indkomst
  2. Du køber eller sælger værdipapirer, som aktier og obligationer, eller
  3. Hvis du modtager lejeindtægter

Tallene, som bliver brugt til at udregne opgørelsen, kommer fra flere forskellige steder. Først og fremmest bruger de tal fra TAST-SELV, som er den elektroniske selvangivelse på Skats hjemmeside. Som navnet antyder, er dette stedet, hvor man selv kan indtaste sine skatteforhold. Når du udfylder selvangivelsen, vil du bemærke at nogle felter er låst, fordi de bliver oplyst af din bank eller arbejdsgiver.

Sammenlign Danmarks billigste skattelån Sammenlign skattelån fra alle udbydere for at spare penge

Hvad er en årsopgørelse?

Når du modtager årsopgørelsen i marts, indeholder den et overblik over dine indkomster og fradrag for året forinden. Det vigtigste du skal huske, når du modtager årsopgørelsen er, at tjekke om tallene er korrekte, og om der mangler nogle oplysninger.

Det er på dette tidspunkt, du har chancen for at indføre eventuelle donationer, som du ikke fik indført i din forskudsopgørelse. På den måde går du ikke glip af dine fradrag, og når du har rettet tallene til, får du en ny årsopgørelse fra Skat. Er der fejl i nogle felter, som du ikke kan rette, skal du kontakte dem der indberetter oplysningen. Det kan, som i forskudsopgørelsen være en bank eller din arbejdsgiver.

Hvis resultatet af årsopgørelsen viser, at du har betalt for lidt i skat, og det ikke hjælper at indsætte korrekte tal, kan du se på første side af opgørelsen, hvor meget du skal betale tilbage til Skat.

Hvis du har betalt for meget i skat i løbet af året, vil det også fremgå af årsopgørelsen. Du kan se hvor meget du har til gode, eller mangler at betale på opgørelsens første side.

Eksempel på skatteberegning der inkluderer topskat: Årlig indkomst på 600.000 kr.

Skatteberegning med topskat
SkatteberegningBeløb
AM-bidrag: 8%48.000
Bundskat: 12,13% af 552.00066.957
Topskat: 15% af 552.000 – 513.4005.790
Kommuneskat: 25% af 512.700128.175
Kirkeskat: 0,88% af 552.0004.858
Nedslag grundet beskatning over skatteloft-30
Personfradrag bundskat: 12,13% af 46.200-5.604
Personfradrag kommuneskat: 25% af 46.200-11.975
Ejendomsværdiskat15.000
Beregnet skat251.171

Alle satser er taget fra Skats hjemmeside og gælder for skatteåret 2019.

Skattesmæk

Hvis skaden er sket, og du skylder penge til Skat, er der flere muligheder for at slippe af med sin gæld. Har du plads i økonomien, kan du betale hele beløbet tilbage på en gang via Skats egen hjemmeside.

Har man ikke råd til at betale pengene tilbage med det samme, kan man enten tage et lån for at finansiere tilbagebetalingen, eller man kan skylde pengene til Skat. Når de sendere rykkere ud koster det 140 kr. per styk, og hvis de kommer med en indsigelse, skal du selv betale de 450 kr. det koster. Hvis du overskrider fristen for tilbagebetaling, kan Skat ligge sag an imod dig, og i det tilfælde skal du selv betale retsafgift og sagsomkostninger. Skat kan også tilbageholde løn, hvis man ikke betaler sin gæld, lønindeholdese koster 300 kroner i gebyr.

Der kan være stor forskel på, hvad det koster at finansiere tilbagebetalingen til Skat. Alt efter skattegældens størrelse kan det være en fordel at optage et lån, for at betale sin gæld til skat. Du kan finde det billigeste lån, ved at sammenligne udbydernes priser på samlino.dk/forbrugslaan/skattebetaling

Skal du betale restskat? Sammenlign skattelån fra alle udbydere for at spare penge
Vigtige frister og datoer i forhold til skatteåret

November

Skatteåret starter i november, i denne forbindelse modtager du forskudsopgørelsen for det kommende år. Du modtager den i november året før, fordi den indeholder de tal, som din skat beregnes ud fra i det kommende år.

Marts

I marts modtager du årsopgørelsen fra det foregående år. Det vil sige, at du i marts 2020 modtager den samlede oversigt, over den skat du har betalt i 2019. Det er her du får at vide, om du skal have penge tilbage, eller om du skylder staten yderligere skattekroner.

April

I starten af april 2020 modtager du evt. overskydende skat. Det vil sige at du får penge tilbage fra staten, hvis du har betalt for meget skat i året før.

Beskatning af aktier for private

Hvornår skal du betale skat af aktier?

Når du har en indkomst fra aktier skal du også betale skat af denne. I forhold til aktier bliver både gevinster fra salg og udbytte beskattet under samme vilkår i kategorien aktieindkomst.

I 2020 skal du, ifølge Skat, betale 27 procent af de første 55.300 kroner i aktieindkomst og 42 procent af aktieindkomsten ud over de 55.300 kroner. Hvis du er gift og bor sammen med din ægtefælle, er beløbsgrænserne det dobbelte for aktieindkomst.

Hvis du tjener penge på aktier er der 3 begreber der er specielt vigtige i forhold til skat.

  • Udbytteskat: Er den skat du skal betale hvis du har en fortjeneste i forbindelse med udbytte fra aktier.
  • Avance ved salg af aktier: Er fortjenester du opnår i forbindelse med salg af aktier der er steget i værdi.
  • Aktietab: Er tab du oplever i forbindelse med salg af aktier der er faldet i værdi.

Som nævnt ovenfor bliver udbytteskat og avance ved salg af aktier beskattet under samme vilkår.

I forhold til tab ved at sælge aktier, kan du trække det tabte beløb fra i skat. Beløbet bliver automatisk modregnet i din aktieindkomst. Står du i en situation hvor dit tab på aktier overstiger din aktieindkomst bliver tabet automatisk overført til dit næste indkomstår.

Igen er der særregler hvis du er gift og bor sammen med en ægtefælle. I dette tilfælde vil dit aktietab blive modregnet i din ægtefælles aktieindkomst. Hvis der stadig er et tab, bliver det overført til næste indkomstår.

Har du et tab på aktier skal det indberettes til Skat det år aktierne er solgt. Danske aktier, som er handlet via en dansk bank eller fondsforhandler bliver automatisk indberettet til Skat.

Køb og salg af aktier

Bemærk at danske banker og fondsforhandlere har pligt til at indberette køb og salg af aktier til Skat. Det er dog ikke sikkert at Skat automatisk har alle de rigtige oplysninger om dine værdipapirer, og det er derfor vigtigt at du selv retter i årsopgørelsen! Hvis du handler med aktier og obligationer er det altid dit eget ansvar at sikre dig, at Skat får de korrekte oplysninger, så du kun betaler den skat du har pligt til. Hvis du køber udenlandske aktier er det især vigtig at du selv oplyser det til Skat.

Vores oplysninger om skat på aktier gælder for aktier der er optaget til handel på et reguleret marked. (Også kendt som børsnoterede aktier)

Beskatning af obligationer for privatpersoner

Hvornår skal du betale skat af obligationer?

Hvorvidt du skal betale skat af dine obligationer, kommer både an på hvor stort dit tab eller din gevinst er, og hvornår du kan købt dine obligationer. Du skal dog betale skat af rentegevinsten, ligemeget hvornår du købte dine obligationer.

Minimumsgrænse på 2.000 kroner

Hvis det samlede tab eller gevinst af dine obligationshandler er under 2.000 kroner, skal du ikke betale skat af din gevinst, men du kan heller ikke trække dit tab fra i skat. Er din gevinst eller dit tab højere end 2.000 kroner, skal du dog betale skat af hele beløbet.

Har du købt obligationer før d. 27. januar, 2010?

Har du købt obligationer før d. 27. januar, 2010, skal du ikke betale skat af din gevinst, når du sælger obligationerne. Du skal dog stadig betale skat af dine renteindtægter. Handler du med obligationer i fremmed valuta, skal du dog være opmærksom på, at det er andre regler der er gældende, og at du derfor kan risikere at blive beskattet af din gevinst, selvom de er købt før d. 27 januar 2010.

Er dine obligationer købt efter d. 27 januar, 2010, skal du dog betale skat af både din gevinst og dine renteindtægter.

Fratræk dit tab

Du kan fratrække dit tab på obligationer, hvis dine obligationer er købt efter 1. januar, 2011. For at kunne trække dit tab fra i skat, skal du eller dit pengeinstitut oplyse følgende oplysninger til skat:

  • Identitet
  • Antal eller pålydende værdi
  • Købstidspunkt
  • Købesum inkl. handelsomkostninger.

Du skal være opmærksom på, at du skal oplyse dette til SKAT, senest d. 1. juli, året efter du har købt obligationerne.
Du kan læse mere om regler gældende for aktier der er købt før d. 27. januar, 2010 og om hvordan du fratrækker dit tab, på skats hjemmeside.

Begreber du skal kende i forhold til skat

Skat er ikke bare skat, men består af flere forskellige enheder. Der kan være både direkte og indirekte skatter. For at forklare de forskellige typer skat i Danmark, kommer her en liste med nyttige begreber.

Arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag)

Arbejdsmarkedsbidrag er en skat på 8% som alle, der arbejder, skal betale. Dette bidrag trækkes før andre afgifter trækkes fra, og før skatten beregnes.

Arbejdsmarkedsbidrag er en skat, der oprindeligt var lavet til at få arbejdsløse i job i form af jobcentre, jobaktivering osv.

ATP

ATP står for Arbejdsmarkedets tillægspension, og er en pensionsforsikring som alle lønmodtagere automatisk betaler til.

Når din arbejdsgiver udregner din løn, tilbageholder de et beløb til ATP, samtidig betaler arbejdsgiveren selv det dobbelte beløb. Du får din ATP udbetalt sammen med din folkepension, når du går på pension.

A-skat

A-skat har fået sit navn, fordi den beregnes ud fra din A-indkomst. Det vil sige at det er den skat din arbejdsgiver beregner ud fra dit hovedkort. Du skal som sådan ikke selv gøre noget, for at betale A-skat.

B-skat

B-skat skal betales af sekundær indkomst, som du får udbetalt uden først at have betalt skat af beløbet. Det kan være, hvis du holder et foredrag og modtager et pengebeløb i betaling. Når det kommer til B-skat, er det vigtigt at være opmærksom på, at man selv skal underette Skat via forskudsopgørelsen, som du kan læse meget mere om, længere nede på siden.

Alternativt kan man betale sin B-skat med dankort via Skats hjemmeside.

Hovedkortet

Hovedkortet er ligesom de to andre skattekort, som er beskrevet herunder, en del af din forskudsopgørelse. Kortet bruges af den arbejdsgiver, hvor du har din hovedindtægt, og viser dine fradrag og trækprocent for det kommende skatteår. Hovedkortet kan bruges til at sprede ens personfradrag ud over hele året.

Bikortet

Bikortet bruger du kun, hvis du har mere end et job eller en indtægt. Bikortet viser kun trækprocent og ikke fradrag, da man betaler fuld skat af sekundære indtægter.

Frikortet

Frikortet kan bruges, hvis du får en samlet løn, som er mindre end den samlede værdi af dine fradrag. Hvis din løn overstiger dette beløb, skal du betale fuld skat af resten af din løn. Du skal også stadig betale AM-bidrag, når du bruger dit frikort.

Trækprocent

Trækprocent er et begreb, der dækker over summen af kommuneskat, statsskat, kirkeskat, bundskat og topskat. Når du ligger det hele sammen, får du din samlede trækprocent, som i Danmark kan variere fra 37% til 52%.

Topskat

Topskat er på 15% og skal kun betales af personer med høj indkomst. Grænsen for topskat ligger på omkring 531.000 i årlig indkomst. Ifølge Skat var beløbet i 2019 513.400, og 498.900 i 2018. Topskat skal kun betales af den del af din indkomst, der overskrider grænsen for topskat.

Det vil sige, at hvis du i 2019 havde en indtægt på 600.000 kroner, skulle du betale almindelig skat op til 513.400, og topskat af de resterende 86.600 kroner. 

Told

Told er endnu en afgift, som man betaler til den danske stat. Når du har været i udlandet, og købt en vare, skal du betale told, hvis værdien overskrider en vis grænse. Udenfor EU skal du betale told, hvis du køber varer for mere end 1.150 kr. Du skal ikke betale told på varer, der er købt indenfor EU. Dog gælder særlige regler for spiritus og tobak. Det er en god idé at opdatere sig på disse betingelser fra rejse til rejse, da de varierer fra land til land.

Moms

Moms er en afgift på 25%, som man betaler på alle varer og serviceydelser. Det vil sige at moms er en indirekte skat, som bliver pålagt forbrug. Når du eksempelvis handler ind, eller får repareret din cykel, har staten lagt 25% oven i prisen i form af moms.

Punktafgifter

Punktafgifter er meget omtalte i medierne. De inkluderer afgiften på sukker, batterier, tobak og alkohol. Registreringsafgiften på din bil eller motorcykel er også en punkafgift.

Grønne afgifter

De grønne afgifter er en del af prisen på visse af samfundets ressourcer, som benzin og olie. Fælles for moms, punkt- og grønne afgifter er, at de er indregnet i prisen på varen. Derfor skal du som forbruger ikke gøre noget særligt for følge skattelovgivningen på dette område.

Andre nyttige begreber

Fradrag

Der findes mange forskellige typer skattefradrag. Et af de mest væsentlige er personfradraget, som alle skatteydere har. Dette fradrag viser det beløb, du kan tjene om året uden at betale skat. Ifølge Skat kunne alle skatteydere på over 18 år tjene 46.500 kroner i 2020 uden at betale indkomstskat. Personfradraget var i 2019 på 46.200 kroner.

Rejsefradraget er et af de fradrag, som flest danskere går glip af. Mange tror at de kun kan få fradrag for “rigtige forretningsrejser” til udlandet, men i virkeligheden er man fradragsberettiget, så snart man har en overnatning i forbindelse med jobbet. Det vil sige at man også skal huske at rette årsopgørelsen, hvis man for eksempel er på et to-dages kursus i Danmark.

Andre væsentlige fradrag er kørselsfradrag, rentefradrag og børnebidrag. Det giver også fradrag, hvis du betaler medlemskontingent til en fagforening eller en A-kasse.

Samlino.dk kan du se medlemskabsprisen på de forskellige A-kasser og derved få et større fradrag for færre penge.

Sort arbejde

Sort arbejde er ulovligt og kan medføre bøder og i værste fald fængselsstraf og en plettet straffeattest. Det er også ulovligt at benytte sig af sort arbejdskraft.

Når man udfører sort arbejde, betyder det, at man får løn uden at betale skat. Arbejder du for en virksomhed, skal du betale skat uanset din alder.

Retssikkerhed

Skat er forpligtet til at yde retssikkerhed til alle borgere og virksomheder i Danmark. Det betyder at alle skatter og afgifter skal opkræves efter de gældende skattelove, og at der ikke må forskelsbehandles. Det betyder også, at Skat skal sikre, at alle betaler de lovpligtige skatter og afgifter, samt at ingen betaler for meget eller for lidt i skat. Samtidig skal det nævnes at alle skatteydere har lovmæssig pligt til sandfærdig selvangivelse.

Skattetryk

Skattetryk er en betegnelse, der dækker over den gennemsnitlige økonomiske belastning, som skatter og afgifter udgør for den enkelte borger. Skattetrykket beregnes ved at dividere alle skatter med et lands samlede produktion, som måles ved Bruttonationalprodukt. (BNP = værdien af et lands samlede ydelser og producerede varer for et år)

Vi håber vores guide har været dig behjælpelig. Tilmeld dig til vores nyhedsbrev, hvis du vil have flere tips til privatøkonomien!

Andreas Pedersen

Om Andreas Pedersen

22-årige Andreas K. B. Pedersen sidder med Samlino.dks markedsføring og interesserer sig meget for forbrugertendenser samt digitalisering, som han studerer nærmere på Handelshøjskolen i København ved siden af sit arbejde hos Samlino.dk. Stil ham et spørgsmål i kommentarsporet herunder!