Mere ansvar til udvalgte a-kasser – se, hvilke det drejer sig om

|Posted by | A-kasse, Aktuelt, Alle opslag
Tags: ,

Mere ansvar til a-kasserne

A-KASSER FÅR MERE ANSVAR OG LEDIGE FÆRRE KRAV: 

Efter længere tids kritik af jobcentrene får 9 udvalgte a-kasser mere ansvar i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsforløbet.

Vi giver dig her svar på, hvilke a-kasser det drejer sig om, og hvad projektet går ud på.

Pr. 1. juli 2019 starter et historisk forsøg op, der giver kommuner og udvalgte a-kasser mere ansvar på beskæftigelsesområdet. Det sker efter længere tids kritik af de kommunale jobcentre, hvis primære opgave er at få ledige i arbejde og finde nye medarbejdere til virksomheder.

A-kasseaftalen – kort & godt

Forsøgets formål er meget simpelt:

Jobcentrene skal fylde mindre, mens a-kasserne og kommunerne i højere grad selv skal sørge for at få de ledige i arbejde igen.

I aftaleteksten fra 2018 står der for eksempel følgende:

… beskæftigelsesindsatsen skal forenkles, så borgere mødes med fair krav og forståelige regler, og der bliver frigjort vigtige ressourcer i kommunerne og a-kasserne til effektivt at hjælpe ledige i beskæftigelse og væk fra offentlig forsørgelse, så alle kommer med.

Forsøget vil vare i 4 år, og mindst 25% af alle nye ledige i perioden bliver en del af projektet – det vil sige mere end 150.000 danske ledige igennem forsøgsperioden!

Helt konkret bliver to velkendte regler fjernet – til gavn for de ledige:

  • Reglen om, at man som ledig hver syvende dag skal tjekke op på nye jobforslag på Jobnet, bliver fjernet.
  • Reglen, at man aktivt skal søge job helt frem til sidste ledighedsdag (også selvom man f.eks. har fået/fundet et nyt job), bliver også fjernet.

Udover de to meget konkrete regelændringer, får udvalgte a-kasser ansvaret for selve kontaktforløbet for dagpengemodtagere, både under opsigelsesperioden og 3 måneder inde i dagpengeperioden.

A-kasserne kommer således til at stå for dialogen mellem virksomhed og ledig, og replacerer derfor i nogen grad jobcentrene.

De 9 udvalgte a-kasser, der får mere ansvar

Her har vi listet de 9 a-kasser op, som bliver en del af forsøgsperioden på 4 år:

Her er a-kasserne, der får mere ansvar
A-kasse Optager Fokusområde Medlemmer*
3F logo3F
Alle lønmodtagere og selvstændige indenfor bestemte faggrupper. 3F har en byggegruppe, transportgruppe, industrigruppe, en “offentlig” gruppe, privat service-, hotel- og restaurationsgruppe og en “grøn” gruppe. 237.621
HK logo
HK
Alle lønmodtagere og selvstændige indenfor bestemte faggrupper. Handel og kontor. 199.176
foa-logo FOA Alle lønmodtagere og selvstændige indenfor bestemte faggrupper. Social- og sundhedsvæsenet, pædagogik, kost-servicebranchen og teknik-service-branchen. 149.723
ftf-a-logoFTF-a
Alle lønmodtagere og selvstændige Intet specifikt fokusområde. 143.078
Min a-kasseMin
A-kasse
Alle lønmodtagere og selvstændige Intet specifikt fokusområde. 90.771
Magistrenes a-kasse MA Alle lønmodtagere og selvstændige Magistrene. 71.411
Dansk Metal logo
Dansk
Metal
Alle lønmodtagere og selvstændige indenfor bestemte faggrupper. Alt fra industri, guld- og sølvsmedebranchen til IT og telekommunikation. 71.038
Bupl A-kasse
BUPL
Alle lønmodtagere indenfor bestemte faggrupper. Pædagoger. 61.564
Socialpædagogerne A-kasseSL Alle lønmodtagere indenfor bestemte faggrupper. Socialpædagoger. 37.315

*Medlemmer: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings seneste månedlige opgørelse af a-kassernes afregning af medlemsbidrag, 1. april 2019.

I alt har de udvalgte a-kasser over 1 million medlemmer og favner meget bredt – både i antal fagområder og fra et geografisk perspektiv.

Sådan dækker a-kasserne landet under forsøget
A-kasse Landsdækkende* Over 30 kommuner Under 30 kommuner
 3F logo
3F

X
HK logo
HK

X
ftf-a-logoFTFA

X
foa-logo
FOA

X
Min a-kasseMin
A-kasse

X
Magistrenes a-kasse
MA

X
Dansk Metal logo
Dansk
Metal

X
Bupl A-kasse
BUPL

X
Socialpædagogerne A-kasseSL
X

*Landsdækkende: 15 såkaldte frikommuner vil ikke være en del af forsøget med a-kasserne.

De udvalgte a-kasser favner med vilje bredt ift. antal medlemmer og generel tilstedeværelse i landet, da formålet er at få så repræsentative resultater som overhovedet muligt.

Du kan se priserne på de ovenstående a-kasser – og 15 andre – via knappen herunder:

Se alle a-kassernes priser 153 kr. / måned i forskel fra dyreste til billigste

Det siger aktører i branchen om forsøget

Nu får a-kasserne en historisk chance for at vise, hvad de kan. Jeg håber, at de er klar til at gribe chancen, så de kan være med til at hjælpe endnu flere ledige i job.

Sådan siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse om forsøget, der i 2018 er aftalt af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Kigger man nærmere på branchefolkene, siger Torben Poulsen, formand for a-kassernes brancheorganisation Danske A-kasser følgende om forsøget:

– I a-kasserne er vi jo tæt på vores medlemmer og de brancher, som de arbejder i. Så derfor er det helt naturligt, at vi er dem, der har ansvaret for at få medlemmerne hurtigt videre i den første tid. Derfor er vi også meget tilfredse med, at a-kasseforsøget blev en del af aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats. Vi synes, det er ren logik, siger Torben Poulsen og understreger, at a-kasserne er helt klar til at komme videre i processen:

– Vi har jo ventet med stor interesse på at se de nærmere kriterier for ansøgninger mv. Og vi har som branche forberedt os så godt vi overhovedet kunne. Så jeg vil sige, at vi er helt klar til at komme i gang med ansøgningsprocessen. Vores mål er naturligvis at få sat en fed streg under, at ansvaret for de ledige i den første tid ligger både bedst og mest naturligt hos os – til glæde og gavn for de ledige – også efter den fireårige forsøgsperiode.

I FTF-a, som er en af de udvalgte A-kasser til forsøget, udtrykker formand Steen Lund Olsen også stor begejstring for forsøget:

Jeg er utrolig glad og stolt over, at vi er med i forsøget. Selvom vi har et rigtig godt samarbejde med jobcentrene i kommunerne, er det efter min opfattelse spild af de lediges tid, når de både skal ned på kommunen og i a-kassen

Nu har vi alletiders mulighed for at vise, hvad vi kan. Vi har et stærkt kendskab til vores medlemmers arbejdsliv og de brancher, de arbejder i. Samtidig er vi i gang med at opbygge ligeså stærke samarbejder med en lang række af de offentlige og private virksomheder, vores medlemmer typisk arbejder i. Vi vil være medlemmernes direkte vej til et nyt job, og jeg er sikker på, at vi kan løfte opgaven med at matche vores medlemmer med jobs.

Sammenlign a-kasser på Samlino.dk

Tak, fordi du læste Samlino.dk’s artikel om den nye forsøgsordning på beskæftigelsesområdet.

Forsøget vil give de enkelte a-kasser meget mere ansvar og indsigt i netop beskæftigelsesområdet, så de i højere grad kan række ud over administrationen af dagpenge.

På Samlino.dk kan du sammenligne hele 24 forskellige a-kasser, der tilsammen har over 2 millioner medlemmer.

Så er du utilfreds med din nuværende a-kasse, eller vil du bare gerne spare lidt penge til hverdagen, så sammenlign a-kasserne på under et minut via knappen herunder:

Sammenlign 24 a-kasser Spar op til 153 kr. om måneden!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *