Undersøgelse: Her bor de danske dagpengemodtagere

|Posted by | Alle opslag

Danmark er i en højkonjunktur og tal fra Danmarks Statistik viser da også, at der per 1. april 2019 er hele 2.784.138 danske lønmodtagere rundt om i det danske land.

… Men hvordan står det til på dagpengefronten? Samlino.dk har undersøgt beskæftigelsesforholdene i Danmark med henblik på at finde ud af, hvordan de danske kommuner står i forhold til antal dagpengemodtagere.

Indholdsfortegnelse: Find hurtigt frem til det, du leder efter.

 1. Dagpengemodtagere siden 2007
 2. Grafik: Her bor de danske dagpengemodtagere
 3. Allerød har færrest dagpengemodtagere
 4. Læsø har flest dagpengemodtagere
 5. Sådan fordeler dagpengemodtagerne sig på regionerne
 6. Tilvækst i andel dagpengemodtagere i DKs kommuner
 7. Sådan har Samlino.dk undersøgt sagen

Dagpengemodtagere siden 2007

Hvordan har antal dagpengemodtagere i Danmark udviklet sig gennem de seneste mange år?

Denne graf giver overblikket over antal fuldtidsledige dagpengemodtagere siden 1. januar, 2007 – før musen over grafen for at se de eksakte tal for hver måned:

Visualiseringen repræsenterer data fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Efter finanskrisens indtog steg antal dagpengemodtagere i landet betragteligt, og højdepunktet findes ifølge statistikken i juli 2012, hvor der var 133.167,9 fuldtidsledige dagpengemodtagere – kommatallet skyldes, at antal dagpengemodtagere er opgjort efter fuldtid og ikke antal “hoveder”.

Siden er antallet af dagpengemodtagere faldet stort set kontinuerligt, omend kurven her de seneste par år er stagneret.

Den 1. maj i år var der 79.494 fuldtidsledige dagpengemodtagere, hvoraf lidt over hver 8. var i aktivering – et fald på over 50.000 siden juli 2012.

I næste afsnit kan du se, hvor de forskellige dagpengemodtagere holder til i landet.

Grafik: Her bor de danske dagpengemodtagere

Der er i dag knap 80.000 fuldtidsledige dagpengemodtagere, men hvordan er disse dagpengemodtagere placeret rundt om i landet – hvilke områder i landet “klarer sig bedre end andre”, når det kommer til antal dagpengemodtagere?

Samlino.dk har undersøgt problemstillingen og fordelt de danske dagpengemodtagere udover de 98 danske kommuner på et interaktivt Danmarkskort, så det er hurtigt og nemt at sammenligne kommunerne på antal dagpengemodtagere.

Tallene er i procent og angiver andelen af dagpengemodtagere ud af de forsikringsaktive i den givne kommune. En forsikringsaktiv er et a-kassemedlem, der er forsikret med dagpenge, såfremt han/hun bliver ledig.

Før musen over kortet og sammenlign kommunerne:

Allerød har færrest dagpengemodtagere

Allerød Kommune kommer “bedst” ud i undersøgelsen.

Andelen af dagpengemodtadtagere ud af forsikringsaktive er nemlig 2,22% i Allerød Kommune, der er en del af Region Hovedstaden – det er den laveste andel blandt Danmarks 98 kommuner.

Allerød kommune er en af landets rigeste kommuner, og det giver derfor som udgangspunkt god mening, at der ikke er særligt mange dagpengemodtagere i kommunen.

Læsø har flest dagpengemodtagere

Læsø Kommune klarer sig derimod “dårligst” i undersøgelsen.

Således er andelen af dagpengemodtadtagere ud af forsikringsaktive på hele 9,78% i Læsø Kommune, der er en del af Region Nordjylland og populerer cirka 1.800 øboere.

Antallet af dagpengemodtagere i Læsø Kommune er særligt højt, da Læsø er præget af mange sæsonarbejdere, som ikke har job hele året rundt.

I den forbindelse skal det nævnes, at ovenstående data ikke er sæsonkorrigeret, men faktiske tal. Det betyder, at tallene ikke er korrigeret efter den effekt, de forskellige sæsoner har på beskæftigelsen i de respektive områder – Læsø er netop særligt præget af meget sæsonarbejde.

Derfor skal man – på trods af de alarmerende tal – være påpasselig med at kalde kommunens indsats dårlig. Det er helt naturligt, at den lille ø tiltrækker – og lever af – turister og derfor er præget af sæsonarbejdere.

Sådan fordeler dagpengemodtagerne sig på regionerne

I tabulær form er her fordelingen af dagpengemodtagerne på tværs af de danske regioner (sorteret fra højest til lavet ift. andelen af dagpengemodtagere ud af antal forsikringsaktive):

Region Dagpengemodtagere DP-modtagere ud af forsikringsaktive i region
Region Nordjylland 9.889 4,31%
Region Hovedstaden 30.174 4,30%
Region Syddanmark 16.835 3,70%
Region Midtjylland 18.679 3,66%
Region Sjælland 10.919 3,59%
Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

Tilvækst i andel dagpengemodtagere i DKs kommuner

Nok kan man se på de aktuelle tal, men det er ligeledes vigtigt at perspektivere til fortiden.

Derfor har Samlino.dk – med udgangspunkt i samme kvartal sidste år, 1. kvartal 2018, – set på tilvæksten af antal dagpengemodtagere i de forskellige kommuner.

I absolutte tal har Langeland Kommune haft den største fremgang, da de er faldet fra 208 til 165 dagpengemodtagere – et fald på 20,67%. Ser vi på en kommune med mindst 500 dagpengemodtagere, er Holbæk faldet med 13,10% – fra 954 til 829.

Omvendt har Ærø Kommune haft den største tilbagegang. Antal dagpengemodtagere er nemlig steget med 16,13%, fra 62 til 72. Kigger vi på en kommune med mindst 500 dagpengemodtagere, er Bornholm steget mest – nemlig fra 690 i 1. kvartal 2018 til 773 samme kvartal 2019. En stigning på 12,03%.

Blandt de 5 største kommuner, København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg, har sidstnævnte oplevet den største fremgang – fra 1.753 til 1.598 (-8,84%), mens København har oplevet en lille tilbagegang fra 13.881 til 13.892, en stigning på 0,08%.

Det ses, at Region Nordjylland har flest dagpengemodtagere ud af antal forsikringsaktive, mens de dog alt i alt har færrest dagpengemodtagere.

Region Sjælland har omvendt den laveste andel dagpengemodtagere, mens Region København har flest dagpengemodtagere, hvis man udelukkende ser på de faktiske tal.

Sådan har Samlino.dk undersøgt sagen

Denne artikel er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, Arbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.

Fra DST (Danmarks Statistik) har Samlino.dk anvendt følgende offentligt tilgængelige tabeller:

 • Lønmodtagere i Danmark: LBESK03
 • Dagpengemodtagere i Danmark: AUS07
 • Fordeling af dagpengemodtagere på tværs af de danske kommuner: AUK01
 • Forsikringsaktive efter område og a-kasse: AUA01.

Til visualisering af dataet har Samlino.dk benyttet HTML/CSS, Infogram og Google Spreadsheets.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *