Menu

Laan

6 fordele og ulemper ved afdragsfrie lån

Af Oliver Frost | Senest opdateret 20. June 2020 | Læsetid: 5 minutter

Afdragsfrie lånAfdragsfrihed findes oftest ved realkreditlån, men kan også fås hos flere forbrugslånsudbydere. De fleste banker tilbyder i dag afdragsfrihed, hvilket vil sige at det er en vigtig ting at tage stilling til. Det vil du lære mere om i denne artikel.

Sammenlign lånetilbud med én ansøgning Find det billigste lån med vores sammenligningstjeneste

Hvad er afdragsfrie lån?

Et afdragsfrit lån giver dig mulighed for at have afdragsfrie perioder, hvor du ikke skal betale af på lånet. Dette kan give luft i din økonomi, hvis du eksempelvis vil betale en anden gæld af. I de afdragsfrie perioder skal du stadig betale renter og gebyrer. Et lån må højst have 10 år uden afdrag.

I de afdragsfrie perioder vil du stadig skulle betale renter og gebyrer på dit lån. Dette gør selvfølgelig dit lån dyrere i længden, men hvis du bruger din afdragsfrie periode til at betale af på andre lån, kan det have en positiv effekt.

Nogle afdragsfrie lån har en lavere rente i den afdragsfrie periode, så man altså også sparer penge på dette.

Hvis du bruger din afdragsfrihed til at betale af på dyrere lån, vil dine samlede kreditomkostninger være lavere. Dette viste vi, da vi gennemgik tilbagebetalingsstrategien – lavinestrategien, hvor vi viste, at du kan spare op mod 59% i kreditomkostninger med denne strategi.
Læs også: Hvad koster det at låne en million?

Fordele og ulemper ved at tage et afdragsfrit lån

Der er både fordele og ulemper ved at tage et afdragsfrit lån. Disse skal du være særlig opmærksom på, hvis du overvejer at tage et afdragsfrit lån. Uanset om du er ved at tage et afdragsfrit realkreditlån eller et afdragsfrit forbrugslån, vil de fleste af disse faktorer være i spil.

Ulemper og fordele ved afdragsfrie lån
Fordele Ulemper
– Plads og råd til at tilbagebetale på andre lån
– Investere i aktier, pensionsopsparing eller andet
– Mere frihed i din økonomi
– Højere kreditomkostninger
– Du skal stadig betale renter og gebyrer
– Hovedstolen bliver ikke mindre i de afdragsfrie perioder
– Man kan vende sig til de lave afdrag

Fordele ved afdragsfrie lån

At få luft i økonomien, og råd til at tilbagebetale andre lån, er en af hovedårsagerne til at bruge et afdragsfrit lån. Tager du eksempelvis et realkreditlån og et boliglån til at købe et ny bolig, vil boliglånet fra banken oftest være dyrere end realkreditlånet.

Ved at følge lavinestrategien, ved vi, at det bedst kan betale sig at tilbagebetale de dyreste lån af først og så hurtigt som muligt.
Læs også: Internet via kabel-TV: Her får du det hurtigste i Danmark
En anden grund til at vælge et afdragsfrit lån, kunne være hvis du har lyst til at investere mere. Dette kunne være i aktier, obligationer, din pensionsopsparing eller noget helt andet.

For at dette kan svare sig, skal dine rente eller fortjenester være større end dine omkostninger forbundet med et lån uden afdrag. Dette kræver oftest mange udregninger og god vejledning af en ekspert eller bankrådgiver.

Til slut kan et afdragsfrit lån også være en stor fordel, hvis du bare gerne vil have mere overskud i din økonomi. Du vil måde ikke skulle afbetale så meget på dit hus, så du vælger at sætte betalingen på pause, til et tidspunkt hvor du måske tjener lidt flere penge.

Ulemper ved afdragsfrie lån

Hvis du overvejer at tage et lån, hvor du ikke behøver afdrage i en periode, er der også en række ulemper, du skal overveje. Først og fremmest skal du være opmærksom på, at lånets kreditomkostninger vil stige.

Dette sker, fordi du kun betaler de renter, lånet stiger med, så hovedstolen ikke bliver mindre men forbliver den samme. Dette kan dog være okay, hvis du bruger de penge, du får til rådighed til at tilbagebetale et dyrere lån.
Læs også: Kan en Kaskoforsikring betale sig? Du skal også være opmærksom på, at der kan ske en pludselig stigning i dine omkostninger, når den afdragsfrie periode slutter. Renten plejer nemlig at stige efter den afdragsfrie periode er ovre, og så vil lånet blive endnu større, hvis ikke du tilbagebetaler dit lån.

Derudover kan man også vende sig til de lave afdrag på lånet. Hvis man gør dette, vil man typisk få et stort chok, når den afdragsfrie periode stopper.

Opsummering: Hvornår er afdragsfrie lån en god ide?

For at opsummere det du tidligere læste i artiklen, kan du her se de situationer hvornår det er fordelagtigt at vælge et afdragsfrit lån:

  • Hvis du kan tjene flere penge på investering
  • Hvis du har brug for et pusterum i privatøkonomien
  • Hvis du har forventninger om at tjene betydeligt mere i fremtiden
  • Hvis du ikke går op i at blive gældfri

Der kan altså være mange grunde til at vælge et afdragsfrit lån. Hvis det er noget for dig, kan vi hos Samlino.dk tilbyde vores sammenligningsservice, hvor du modtager flere lånetilbud med kun én ansøgning.

Sammenlign lånetilbud med én ansøgning Find det billigste lån med vores sammenligningstjeneste

 

Vilkår for afdragsfrie lån kan være forskellige

Der er forskellige vilkår, alt efter hvilket afdragsfrit lån du vælger. Nogle lån har skemalagte afdragsfrie perioder, hvor andre bruger et klippekortsystem. Mange realkreditlån har de første 10 år som afdragsfrie år, imens nogle forbrugslån giver dig muligheden for selv at vælge hvilke måneder, du vil slippe for afdrag.

Du kan også søge om realkreditlån, hvor du har et klippekortsystem. Hvordan tilbagebetalingssystemet virker, er forskelligt fra et ene lån til et andet. Læs derfor et låns vilkår grundigt, inden du optager det.

Find det billigste afdragsfrie lån

Inden du tager et lån uden afdrag, er det en god ide, at få et bedre overblik over, hvilke lån der tilbyder afdragsfrihed, og hvilket af disse der er billigst for dig. Du kan nemt sammenligne og ansøge om forbrugslån på vores hjemmeside.

Leder du efter Lån?

Med det rigtige lån kan du spare mange penge